Σύγκριση Mavic Pro vs Phantom 4 (Pro)

comparison-mavic-pro-vs-phantom-4-pro

Μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του DJI Mavic Pro και Phantom 4 Pro, υπάρχει μια σχετική  σύγχυση για το αν το Mavic Pro είναι τόσο καλό όσο το Phantom 4 ή ακόμα και το νέο Phantom 4 Pro, παρακάτω γράφω τα πρώτα μου συμπεράσματα μετά από δοκιμές που έκανα στο Mavic Pro.

Πως συμπεριφέρονται σε ισχυρό αέρα

Το Mavic Pro είναι πολύ μικρότερο από το Phantom 4 οπότε αυτό ίσως οδηγήσει αρκετούς στο συμπέρασμα ότι δεν έχει την ίδια σταθερότητα στον αέρα, αυτήν την άποψη είχα και εγώ πριν το δοκιμάσω, πετώντας το Mavic Pro και το Phantom 4 με άνεμο στα 4 με 5 μποφώρ  και παρατήρησα ότι το Phantom 4 παρασυρόταν πιο εύκολα από το Mavic.

Το συμπέρασμα που έβγαλα μετά από δοκιμές που έκανα είναι ότι το Mavic δείχνει να είναι πιο σταθερό από το Phantom 4 αλλά το βίντεο απο το Mavic φαινόταν να μην είναι τόσο σταθερό όσο του Phantom 4 αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η κάμερα του Mavic έχει στενότερο Field-of-View οπότε η οποιαδήποτε απότομη κίνηση του Mavic είναι πιο αισθητή.

Το κύριο πλεονέκτημα που έχει το Phantom 4 είναι η υψηλότερη τελική ταχύτητα, οπότε συμπεριφέρεται καλύτερα όταν πηγαίνει κόντρα προς τον άνεμο.

Ποιότητα βίντεο

Το Mavic έχει μια εντελώς νέα κάμερα και είναι πολύ μικρότερη από αυτή του Phantom 4. Το μέγεθος του φακού στο Phantom 4 είναι παρόμοιο με αυτό που θα βρείτε σε μια GoPro ενώ το Mavic θα έλεγα ότι φοράει κάμερα επιπέδου high-end smartphone χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλή.

Τα βίντεο από την Mavic δεν είναι τόσο sharp όπως αυτά του Phantom 4, αλλά μπορείτε να αυξήσετε το sharpening στο post-production ή να το ρυθμίσετε στο DJI Go app.Προσωπικά δεν μου αρέσει το sharpening του Phantom 4 γιατί σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί κάποια περίεργα artifatcs στο βίντεο που δεν παρατήρησα να υπάρχουν στο βίντεο του Mavic Pro.

H απόδοση σε χαμηλό φωτισμό του Mavic είναι ΟΚ, αλλά νομίζω ότι το Phantom 4 είναι λίγο καλύτερο στα σημεία. Και τα δύο drones μπορούν να τραβήξουν έως ISO 3200, αλλά πάνω από 800 και όσο ανεβαίνουν τα ISO αυξάνεται σημαντικά ο θόρυβος οπότε καλό είναι να μην υπερβείτε τα 800 ISO.

Όπως ανέφερα και πριν, το Mavic έχει στενότερο field-of-view (FOV) σε σύγκριση με το Phantom 4, έτσι τα πλάνα που θα πάρετε θα μοιάζουν σαν να έγιναν με φακό 28mm FF (full-frame), ενώ αντίστοιχα αυτά του Phantom 4 με 20mm φακό.Η διαφορά που έχουν στο field-of-view δεν είναι μεγάλη αλλά υπάρχει και είναι ορατή σίγουρα δεν επηρεάζει την ποιότητα του βίντεο γιατί είναι καθαρά θέμα οπτικής και τι αρέσει κατά περίπτωση.

Παρατήρησα επίσης ότι οι έλικες στο βίντεο φαίνονται σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις σε σχέση με το Phantom 4.

Μια σημαντική διαφορά που έχει η κάμερα του Mavic έναντι του Phantom 4 είναι η εστίαση, στο Phantom 4 η κάμερα εστιάζει πάντα στο άπειρο και δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση για να αλλάξει αυτό ενώ στο Mavic επιλέγει ο χρήστης μέσα από το DJI Go App το σημείο που θα εστιάσει. Σίγουρα η εστίαση που παρέχει το Mavic δίνει ένα καλύτερο βίντεο DSLR-style αλλά θέλει λίγο προσοχή γιατί αν ξεχάσετε να εστιάσετε το βίντεο θα είναι θολό και αυτό είναι κάτι που δεν διορθώνεται

Η κάμερα που έχει το Phantom 4 Pro είναι σε άλλο επίπεδο καταρχήν έχει μεγαλύτερο αισθητήρα αυτό σημαίνει ότι έχει καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, φωτογραφίες υψηλότερης ανάλυσης, λιγότερη συμπίεση στο βίντεο, μεγαλύτερα frame-rates, ρυθμιζόμενη εστίαση και έλεγχο διαφράγματος.

Χειριστήριο

Το Mavic έρχεται με ένα σχετικά μικρό αλλά πολύ βολικό χειριστήριο δεν είναι το κλασικό χειριστήριο σαν αυτό του Phantom 4 αλλά έχει σχεδόν τα ίδια κουμπιά, επιπρόσθετα έχει μια LCD οθόνη που δείχνει βασικές πληροφορίες, φορτίζει από μια θύρα micro-USB και είναι πολύ μικρό το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να προσαρμόσετε επάνω του κάποιο tablet αλλά μόνο smartphone.

Το Phantom 4 Pro εκτός από την κάμερα έχει ακόμα μερικές βελτιώσεις σε σχέση με το Phantom 4, διαθέτει κουμπί εστίασης που έχει ενσωματωθεί στο κουμπί του κλείστρου, έξοδο HDMI και μια υποδοχή κάρτας SD για την προβολή βίντεο σας, εάν έχετε εξωτερική οθόνη. Υπάρχει επίσης δυνατότητα να το αγοράσετε με ενσωματωμένο tablet στον ελεγκτή.

Αποφυγή εμποδίων και έξυπνες λειτουργίες

Το Phantom 4 και το Mavic Pro έχουν την δυνατότητα αποφυγής εμποδίων, Tap Fly, και Active Track, αλλά το Mavic έχει και μερικά νέα χαρακτηριστικά. Μπορεί να προσδιορίσει βράχια, κάγκελα, και άλλα εμπόδια κατά την προσγείωση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα προσγειωθεί εκτός εάν θεωρεί ότι η περιοχή προσγείωσης είναι αρκετά ασφαλής. Το Mavic Pro μπορεί επίσης να τραβήξει φωτογραφίες από το έδαφος όταν απογειώνετε για πρώτη φορά και να τις χρησιμοποίηση για να προσγειωθεί σχεδόν ακριβώς από όπου απογειώθηκε.

Το Phantom 4 Pro είναι σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο σε σύγκριση με το Phantom 4 και το Mavic Pro. Έχει κάμερες στο πίσω μέρος και αισθητήρες υπερύθρων στο πλάι και αυτό του δίνει την δυνατότητα αποφυγής εμποδίων σε ακτίνα 360 μοιρών.

Με αυτούς τους αισθητήρες, μπορείτε να πετάξει προς τα πίσω, προς τα εμπρός, ακόμα και στο πλάι με τις πιθανότητες κάποιας πρόσκρουσης να μειώνονται στο ελάχιστο, η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει με την αποφυγή εμποδίων ενεργοποιημένη είναι κατά 15χλμ περίπου μεγαλύτερη από αυτή των Phantom 4 και Mavic Pro.

Εκτός από τα παραπάνω το Phantom 4 Pro διαθέτει επίσης μία νέα έξυπνη λειτουργία πτήσης που ονομάζεται Draw, με αυτή τη λειτουργία, μπορείτε κυριολεκτικά να σχεδιάσετε μια γραμμή στην οθόνη της εφαρμογής DJI Go App και στην συνέχεια το Phantom 4 Pro θα εκτελέσει εντελώς αυτόνομα την προδιαγεγραμμένη πορεία και εσείς είστε ελεύθεροι να χειριστείτε  κάμερα.

comparison_mavic-pro-vs-phantom-4-pro

To Mavic Pro θα ικανοποιήσει κάθε νέο ή έμπειρο χειριστή, ο κύριος λόγος για να αγοράσετε το Phantom 4 Pro είναι η διαφορά ποιότητας στο βίντεο/φωτογραφία μεταξύ των δύο, το Mavic Pro προσφέρει ικανοποιητική ποιότητα βίντεο για την πλειοψηφία των χρηστών αλλά στο Phantom 4 Pro το βίντεο και η φωτογραφία είναι σε άλλο επίπεδο.

Το Phantom 4 Pro και το Mavic Pro έχουν χαρακτηριστικά που δεν βρίσκεις σε μοντέλα άλλων εταιριών σε αυτή τη τιμή, θεωρώ ότι το Mavic Pro είναι ένα “παιχνίδι” που όλοι οι χειριστές drone θα ήθελαν να αποκτήσουν.

Giannis
Προηγούμενο Άρθρο

DJI Mavic Pro όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται, απορίες και ερωτήσεις

Επόμενο Άρθρο

Σε ισχύ από 1/1/2017 ο κανονισμός πτήσεων ΣμηΕΑ (drone)

You might be interested in …

Drones βοηθούν στον έλεγχο για την ωρίμανση των κερασιών

Είναι γνωστό ότι τα drones συμβάλουν σε πολλούς τομείς της γεωργίας, οπότε μην σας προκαλέσει απορία αν ξαφνικά δείτε ένα drone να πετά πάνω από μια καλλιέργεια με κερασιές Σίγουρα, δεν θα πρόκειται για φωτογράφιση. […]

Hubsan H501S X4 ένα προσιτό drone για όλους

Ίσως να γνωρίζετε ήδη την Hubsan, μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής drone χαμηλού κόστους. Έχει κυκλοφορήσει ένα ευρύ φάσμα επιτυχημένων drone, μεταξύ των οποίων και το H501S X4 ένα drone με προσιτή τιμή και […]

powereye-drone

PowerEye ενα all-in-one drone για επαγγελματίες

  Εως το τέλος του 2016 αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο drone PowerEye της PowerVision, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε στην InterDrone στο Las Vegas η εταιρεία το PowerEye είναι ένα all-in-one drone σχεδιασμένο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.