Στις αρχές του 2013 και σε μια περίοδο που η τεχνολογία FPV (First Person View) έχει αρχίσει να γίνεται όλοένα και πιο διαδεδομένη στο χώρο των τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων, μια κινέζικη εταιρία, η DJI με ιστορία από το 2006 στο χώρο τον drones , εισήγαγε στην αγορά το DJI Phantom. Το Phantom, είχε δυνατότητες που κανένα άλλο drone της κατηγορίας του δεν είχε, ο χειρισμός του περιλαμβάνει υποβοήθηση από αυτόματο πιλότο, ο σχεδιασμός του επέτρεπε να φιλοξενεί κάμερα και είχε προσιτή για τις επιδόσεις του τιμή, για αυτό το λόγο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην αγορά. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς και βλέποντας την απήχηση που είχε το πρώτο Phantom στην αγορά, η DJI παρουσίασε το επόμενο μοντέλο της σειράς, βελτιωμένο από κάθε άποψη σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις. To Phantom 2 είναι εξοπλισμένο με καλύτερη μπαταρία που είχε σχεδόν διπλάσιο χρόνο πτήσης, μπορούσε να αλαχθεί πολύ πιο εύκολα και είχε και ένδειξη του επιπέδου φόρτισης. Επίσης στη δεύτερη γενιά η DJI διπλασίασε και η ακτίνα χειρισμού.
Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό του Phantom 2 είναι η ευκολία εγκατάστασης gimbal (βραχίονα σταθεροποίησης) και κάμερας, η έκδοση Vision να έρχεται με προ εγκατεστημένη κάμερα 14MP, με δυνατότητα λήψης Full HD βίντεο και την έκδοση Vision+ να διαθέτει και gimbal (βραχίονα σταθεροποίησης σε τρεις διαστάσεις). Αυτά και άλλα χαρακτηριστικά όπως δυνατότητες επιστροφής στη βάση (RTH), προσχεδιασμένων πτήσεων (Ground Station) και μια πολύ καλή διαφημιστική προώθηση έκαναν τα Phantom τα πιο δημοφιλή drone στην αγορά.
Στα μέσα του 2015 η DJI προχώρησε στην διάθεση της τρίτης γενιάς του δημοφιλή Phantom το Phantom 3 που κυκλοφορεί σε τρείς εκδόσεις Standard, Advance και Professional.Οι τρείς εκδόσεις έρχονται πλήρως εξοπλισμένες με στάνταρ gimbal και κάμερα με δυνατότητα λήψης βίντεο υπέρ υψηλής (UHD 4K) ανάλυσης στην έκδοση Professional, ανάλυσης FHD (1080P) στην έκδοση Advanced και 2.7Κ για την έκδοση Standard, στην έκδοση Standard απουσιάζει επίσης το σύστημα Visual Positioning system (VPS) και έχει εμβέλεια 1 χλμ σε αντίθεση με τις άλλες δύο εκδόσεις που η εμβέλεια τους μπορεί να φθάσει τα 5 χιλιόμετρα.
Το Phantom 3 δε διαφέρει κατά πολύ εμφανισιακά από τον προκάτοχο του, είναι εξοπλισμένο δυνατότητες και χαρακτηριστικά που μπορούμε να βρούμε σε camera drones με πολλαπλάσια τιμή, τα οποία προορίζονται για επαγγελματική χρήση. Οι βασικές βελτιώσεις του εντοπίζονται στην κάμερα η οποία μπορεί πλέον να τραβάει πλάνα με κινηματογραφική ποιότητα και χωρίς το ενοχλητικό φαινόμενο της παραμόρφωσης, επίσης είναι εξοπλισμένο με σύστημα Visual Positioning system (VPS), που του δίνει τη δυνατότητα να πετά σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κάλυψη GPS με σχετική ευστάθεια και αυξήθηκε ο χρόνος πτήσης στα 23 λεπτά περίπου.
Παρακάτω ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των επιμέρους υποσυστημάτων των τριών εκδόσεων του Phantom 3
Γενικά χαρακτηριστικά
Το Phantom 3 εξωτερικά είναι παρόμοιο με προηγούμενα μοντέλα διαθέτει όμως νέους βελτιωμένους κινητήρες που του δίνουν δυνατότητα, δεδομένου ότι θα απογειωθεί από ανάλογο υψόμετρο, να πετάει σε ύψος που φτάνει μέχρι και τα 6 χιλιόμετρα εδώ θα πρέπει να σας θυμίσω ότι το μέγιστο επιτρεπτό ύψος βάσει κανονισμών είναι τα 120 μέτρα επίσης το Phantom 3 δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 500 μέτρα από το σημείο της απογείωσης. Στο εσωτερικό του Phantom 3 βρίσκεται το σύστημα τηλεχειριζόμενου αυτόματου πιλότου και πλήθος από αισθητήρες και υποσυστήματα όπως επιταχυνσιόμετρο, ηλεκτρονική πυξίδα, βαρόμετρο, δέκτης GPS/GLONASS, ασύρματοι πομποδέκτες, ελεγκτές ταχύτητας κινητήρων, και το σύστημα VPS.
Το Phantom 3 μπορεί να φθάσει σε εμβέλεια την εντυπωσιακή απόσταση των 5 χιλιομέτρων, στην έκδοση Standard είναι αρκετά περιορισμένη και φθάνει το 1 χιλιόμετρο, ακόμα και αυτό δεν είναι λίγο σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, και φυσικά θα πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη ότι σε απόσταση πάνω από τα 400 μετρά το Phantom δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι από τον χειριστή του πράγμα που δεν επιτρέπεται βάσει κανονισμών.
Η εμβέλεια που μπορούν φθάσουν τα Phantom 3 είναι κάτι σχετικό π.χ. αν είστε μέσα σε μια μεγάλη πόλη που υπάρχουν κάθε είδους παρεμβολές και εμπόδια δεν υπάρχει περίπτωση να φθάσετε αυτά τα νούμερα. Ακόμα και στην περίπτωση που το Phantom 3 βρίσκεται 200-300 μέτρα μακριά σας αν μεταξύ σας παρεμβάλετε κάποιο κτίριο ή ένα μεγάλο φυσικό εμπόδιο δεν θα έχετε τον έλεγχο του drone, οπότε η εμβέλεια είναι κάτι σχετικό και όχι απόλυτο.
Κάμερα
Η κάμερα του Phantom 3 και στις τρείς εκδόσεις θα σας δώσει πολύ καλή ποιότητα εικόνας, ειδικά αν αναλογιστούμε το μέγεθος και το βάρος της. Ο αισθητήρας που χρησιμοποιεί είναι ανάλυσης 12,4 MPixels και κατασκευάζεται από τη Sony για τα μοντέλα Professional και Advanced ενώ για την έκδοση Standard χρησιμοποιεί αισθητήρα της Panasonic των 12 MPixels.Ωστόσο αν και στις δύο εκδόσεις του Phantom 3 Professional και Advanced συναντάμε τον ίδιο αισθητήρα Sony EXMOR 1/2.3″, στην περίπτωση του Phantom 3 Professional έχουμε δυνατότητα λήψης βίντεο υπέρ-υψηλής ανάλυσης UltraHD 4K με 30 καρέ το δευτερόλεπτο, δυνατότητα που απουσιάζει από την έκδοση Advanced η οποία προσφέρει μόνο δυνατότητα βίντεο ανάλυσης Full HD 1080p με 60 καρέ το δευτερόλεπτο.Στη έκδοση του Phantom 3 Standard το βίντεο μπορεί να φθάσει την ανάλυση των 2.7Κ με 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
Η κάμερα και στις τρείς περιπτώσεις διαθέτει φακό 20 χιλιοστών με διευρυμένο ορατό πεδίο 94 μοιρών, είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η DJI έχει σχεδιάσει την κάμερα του Phantom 3 με τέτοιο τρόπο ώστε από τα βίντεο και φωτογραφίες να απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό φαινόμενα παραμορφώσεων τύπου “Fish-Eye”, κάτι που υπήρχε με την κάμερα του Phantom 2 Vision+ και με τις λύσεις τύπου GoPro όταν εγγράφουν βίντεο σε υψηλή ανάλυση. Κατά συνέπεια στο Phantom 3 το βίντεο που θα καταγράψετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πιο επαγγελματικού επιπέδου χρήση. Η μέγιστη ανάλυση για φωτογραφίες και στις τρείς εκδόσεις του Phantom 3 είναι 4000×3000 pixel υπάρχει και η δυνατότητα αποθήκευσης σε RAW format.
Σύστημα εντοπισμού θέσης VPS
Το σύστημα VPS ή Visual Positioning System της DJI, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη σειρά Phantom 3 και γενικά το συναντάμε σε λίγα μοντέλα drones , το σύστημα αυτό λειτουργεί ως εξής μέσω ενός πομπού και ενός δέκτη υπερήχων υπολογίζει την απόσταση του Phantom από το έδαφος και ταυτόχρονα με μια ειδική κάμερα αναγνωρίζει χαρακτηριστικά και γνωρίσματα στην επιφάνεια του εδάφους. Αυτό του επιτρέπει να υπολογίζει την κίνηση του αεροσκάφους σε σχέση με αυτό και δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στο Phantom 3 να πετάει ή να κρατάει αυτόνομα σταθερή τη θέση του με ακρίβεια όταν βρίσκεται κοντά στο έδαφος, καθώς και όταν πετάει σε εσωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει κάλυψη GPS/GLONASS.
Το VPS πέρα από τα προαναφερθέντα δίνει τη δυνατότητα στο drone να εκτελεί με ασφάλεια εντολές όπως αυτόματη απογείωση και προσγείωση. Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί όταν το drone βρίσκεται σε απόσταση 0,3 έως 3 μέτρα από το έδαφος και πετάει με ταχύτητα χαμηλότερη των 8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ απαιτείται επαρκής φωτισμός και ξεκάθαρα γνωρίσματα στο έδαφος που βρίσκεται κάτω από το drone για την αξιόπιστη λειτουργία του.
Το VPS απουσιάζει από το μοντέλο Phantom 3 Standard.
Μπαταρία
Η “έξυπνη”, όπως την ονομάζει η DJI, μπαταρία ταχείας αφαίρεσης του Phantom 3 είναι χωρητικότητας 4480 mAh και έχει αυξημένη τάση 15,2 V με αποτέλεσμα να διαθέτει αυξημένα αποθέματα ενέργειας.
Γιατί πιο λόγο όμως η DJI να ονομάζει τις μπαταρίες τις “έξυπνες”; Οι μπαταρίες διαθέτουν μικροεπεξεργαστή και έξυπνα χαρακτηριστικά όπως ενσωματωμένο και ευδιάκριτο δείκτη φόρτισης, κουμπί ενεργοποίησης ασφαλείας, αναφορά κατάστασης, ιστορικό, λειτουργία αυτόματης συντήρησης, καθώς και επανεγγράψιμη μνήμη κοινώς Firmware.
Η μπαταρία κάτω από ιδανικές συνθήκες μπορεί να δώσει στο Phantom 3 Professional και Advanced μέχρι και 23 λεπτά χρόνου πτήσης και μέχρι και 25 λεπτά στο Phantom 3 Standard, οι χρόνοι αυτοί είναι από τους υψηλότερους του συνόλου των quadcopters-drones της αγοράς, ενώ μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε διάστημα μιας ώρας.
H μπαταρία είναι τεχνολογίας πολυμερών λιθίου (LiPo).
Ο φορτιστής μπορεί να φορτίσει την “έξυπνη” μπαταρία και το χειριστήριο του Phantom 3 ταυτόχρονα, αν και η DJI δεν το προτείνει. Στην εκδοσή Advanced και Standard ο φορτιστής που συνοδεύει το Phantom 3 είναι μικρότερης ισχύος και πιο συγκεκριμένα μπορεί να αποδώσει μέχρι και 57 Watt. Οι χρόνοι μιας πλήρους φόρτισης της έξυπνης μπαταρίας με το φορτιστή των 100 Watt είναι περίπου μια ώρα ενώ στην περίπτωση του φορτιστή των 57 Watt διαρκεί μισή ώρα παραπάνω.
Χειριστήριο
Το χειριστήριο των Phantom 3 Professional και Advanced διαθέτει πολύ καλή ποιότητα και εργονομία στο Phantom 3 Standard απουσιάζουν κάποια κουμπιά αλλά τις εντολές αυτών μπορείς να τις εκτελέσεις μέσα από το App DJI Go. Η επικοινωνία με το drone γίνεται ασύρματα στα 2,4 GHz, με το χειρισμό του Phantom να είναι δυνατός σε απόσταση μέχρι και πέντε χιλιόμετρα για τις εκδόσεις Professional και Advanced και ένα χιλιόμετρο για την Standard, φυσικά στην απόσταση αυτή ο χειριστής έχει ζωντανή λήψη video από την κάμερα του drone χάρη στην τεχνολογία Lightbridge της DJI.
Πάνω στο χειριστήριο υπάρχει ενσωματωμένη βάση για tablet ή smartphone το οποίο συνδέεται μέσω USB. Πέρα από τα χειριστήρια για τον έλεγχο του drone υπάρχουν και αντίστοιχα διακόπτες και μια ροδέλα για τον έλεγχο της κάμερας και του gimbal καθώς και δυο προγραμματιζόμενα κουμπιά στο κάτω μέρος (μόνο στις εκδόσεις Phantom 3 Professional και Advanced).
Το χειριστήριο του drone δε διαθέτει δική του οθόνη και προκειμένου να έχουμε εικόνα από την κάμερα και πρόσβαση σε συστήματα ελέγχου και παραμέτρους του Phantom 3, η DJI έχει δημιουργήσει την εφαρμογή DJI GO έτσι ώστε να δώσει στο tablet ή smartphone μας, τη δυνατότητα να παίξει αυτό το ρόλο αλλά και να επεμβαίνουμε στις ρυθμίσεις του Phantom 3.
Μέσα από την εφαρμογή έχετε την δυνατότητα να επεξεργαστείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες σας και να τα μοιραστείτε με όποιον θελήσετε.
Βασική προϋπόθεση για να έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία με το Phantom 3 αλλά και οποιοδήποτε άλλο drone είναι να γνωρίζουμε πολύ καλά μερικούς σημαντικούς κανόνες ασφαλείας, τις δυνατότητες του και τις προϋποθέσεις για την απροβλημάτιστη λειτουργία του, το χώρο που πετάμε μαζί με κάθε πιθανό κίνδυνο που υπάρχει εκεί καθώς και να διαθέτουμε την απαραίτητη ωριμότητα.
Η DJI, προκειμένου να προστατέψει το Phantom 3, εμάς και τους γύρω μας, έχει ενσωματώσει πολλά συστήματα και δικλείδες ασφαλείας αποτρέποντας με αυτόν το Phantom 3 να βρεθεί ανεξέλεγκτο στον αέρα για οποιοδήποτε λόγο, είτε να πετάξει σε περιοχή που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα, όπως για παράδειγμα κοντά σε αεροδρόμια. Τα συστήματα πλοήγησης και ελέγχου του Phantom 3 χρειάζονται κάποια εξοικείωση για να λειτουργήσουν σωστά και απαιτούν επίσης συγκεκριμένες γνώσεις και ενέργειες από τον χειριστή. Οπότε πριν το πετάξετε μια καλή ανάγνωση του εγχειριδίου χρήσης κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη, το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δεν παρέχετε στη συσκευασία του Phantom 3 και θα πρέπει να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της DJI.
Ας δούμε κάποια βασικά βήματα προετοιμασίας του Phantom 3 πριν την πτήση:
- Βρίσκουμε έναν όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό χώρο, π.χ. δεν το σηκώνουμε σε πλατείες, εκκλησίες, πάρκα, δημόσιους δρόμους, και ταράτσες επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πετάμε με άσχημες καιρικές συνθήκες όπως βροχή, δυνατούς ανέμους κλπ.
- Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε φορτίσει πλήρως τις μπαταρίες του Phantom, του χειριστηρίου και του tablet.
- Βεβαιωνόμαστε ότι διαθέτουμε την τελευταία έκδοση λογισμικού για το drone, το χειριστήριο, τη μπαταριά όπως και το ότι έχουμε εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση του DJI GO στο tablet μας.
- Ασφαλίζουμε τις έλικες στο drone. Εδώ θα πρέπει να σας θυμίσω το ζευγάρι με τη γκρι κουκκίδα ασφαλίζει στους γκρι άξονες δεξιόστροφα, ενώ αυτές με τη μαύρη κουκκίδα ασφαλίζουν στους μαύρους άξονες αριστερόστροφα.
- Προσαρμόζουμε το tablet μας στο χειριστήριο του Phantom, 3 κάνουμε τη σύνδεση με το παρεχόμενο καλώδιο USB. Ενεργοποιούμε το χειριστήριο και εκτελούμε την εφαρμογή DJI GO.
- Τοποθετούμε το Phantom σε μια επίπεδη και όσο ομαλή επιφάνεια, το ενεργοποιούμε πιέζοντας μια φορά σύντομα και μια για 2 περίπου δευτερόλεπτα το πλήκτρο ενεργοποίησης της μπαταρίας. Τo αφήνουμε το να τελειώσει τον αυτόματο διαγνωστικό έλεγχο και παρακολουθούμε στην εφαρμογή DJI GO για τυχόν σφάλματα.
- Άν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο αφήνουμε το drone έως ότου ο ενσωματωμένος δέκτης GPS κλειδώσει με τους δορυφόρους και μπορεί να δώσει θέση στο Phantom 3. Όταν συμβεί αυτό οι πίσω ενδεικτικές λυχνίες του drone θα αναβοσβήνουν αργά σε χρώμα πράσινο .
- Σε περίπτωση που πετάμε για πρώτη φορά θα χρειαστεί να κάνουμε calibration την πυξίδα του Phantom 3 η ένδειξη του calibration εμφανίζεται και στην οθόνη του tablet μέσο της εφαρμογής DJI GO, calibration χρειάζεται επίσης σε περίπτωση που έχουμε αναβαθμίσει πρόσφατα το λογισμικό του drone αλλά και σε περίπτωση που η τοποθεσία μας σε σχέση με την προηγούμενη πτήση μας έχει αλλάξει σημαντικά (100 χιλιόμετρα και πάνω).Το Phantom 3 μας ειδοποιεί επίσης σε περίπτωση που χρειάζεται calibration όταν οι πίσω ενδεικτικές λυχνίες να αναβοσβήνουν με κίτρινο και κόκκινο φως.Να σημειώσω εδώ ότι η διαδικασία calibration είναι πολύ σημαντική για την ευστάθεια του Phantom 3 και ότι το calibration πρέπει να γίνεται σε όσο πιο δυνατόν ανοιχτούς χώρους και μακριά από μεγάλα σιδερένια αντικείμενα.
- Εφόσον έχουμε κλειδώσει δορυφόρους 7-8 είναι ΟΚ (φυσικά όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα) μετακινούμε τους δύο μοχλούς του χειριστηρίου προς τα κάτω και διαγώνια προς τα μέσα ή διαγώνια προς τα έξω (είκ.) και ακούμε τους κινητήρες του Phantom 3 να ξεκινούν στην συνέχεια αφήνουμε αμέσως τους μοχλούς να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση.
- Είστε έτοιμοι για απογείωση.
Λειτουργίες πτήσης
Στο χειριστήριο του Phantom υπάρχει ένας διακόπτης τριών θέσεων ανάλογα με την θέση που έχουμε επιλέξει καθορίζουμε την λειτουργία πτήσης του Phantom, ακολουθεί περιγραφή αυτών των λειτουργιών.
P-Mode: Όταν ο διακόπτης βρίσκεται στην θέση P το Phantom 3 πετάει με την βοήθεια του GPS και του VPS εφόσον υπάρχει ισχυρό σήμα GPS, στην οθόνη του tablet έχουμε την ένδειξη P-GPS.
Όταν το σήμα του GPS δεν είναι αρκετά ισχυρό ή το Phantom 3 βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο η ένδειξη που έχουμε στο tablet είναι P-Opti που σημαίνει ότι το Phantom 3 χρησιμοποιεί τα δεδομένα από το VPS για τον έλεγχο και την σταθεροποίηση του.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει σήμα GPS και πετάμε με απενεργοποιημένο το VPS, το Phantom 3 στηρίζεται μόνο στα δεδομένα από το βαρόμετρο, την ηλεκτρονική πυξίδα και τον αισθητήρα επιτάχυνσης για τον έλεγχο της πτήσης. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα ελέγχου πτήσης προσφέρει σταθεροποίηση μόνο ως προς το ύψος και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πως χειριζόμαστε το Phantom 3 γιατί πετάει σαν να ήταν ένα συμβατικό τηλεκατευθυνόμενο drone. Εδώ η ένδειξη που έχουμε στην οθόνη του tablet είναι P-Atti.
A-Mode: Όταν ο διακόπτης βρίσκεται στην θέση A το σύστημα ελέγχου πτήσης αγνοεί τα δεδομένα από το GPS και το VPS και το drone μας σταθεροποιείται μόνο ως προς το ύψος, κάνοντας το Phantom 3 να πετάει σε μεγάλο βαθμό σαν ένα συμβατικό drone. Σε αυτή την λειτουργία πτήσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πολύ εξάσκηση.
F-Mode: – IOC Με το διακόπτη του χειριστηρίου στο F ενεργοποιούμε το IOC (Intelligent Orientation Control) το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να κινούμε το Phantom ανεξαρτήτως της γωνιάς που έχει το εμπρόσθιο μέρος του. Με τον διακόπτη σε αυτή την θέση έχουμε την δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και άλλες λειτουργίες από το tablet μας, όταν ο διακόπτης βρίσκεται σε αυτή την όλες οι λειτουργίες απαιτούν οπωσδήποτε δεδομένα θέσης από το GPS.
Follow-Me: Με αυτή τη λειτουργία το Phantom 3 ακολουθεί το χειριστή του (εφόσον κινείται) από ένα συγκεκριμένο ύψος, ουσιαστικά το Phantom 3 σε αυτή την λειτουργία λαμβάνει την θέση της τηλεκατεύθυνσης και την ακολουθεί.
Point-of-Interest: Επιλέγοντας αυτή τη λειτουργία προγραμματίζουμε το Phantom 3 να κινείται κυκλικά γύρω από ένα σημείο, κατά την διάρκεια της κίνησης μπορούμε να αλλάξουμε το ύψος και την ακτίνα του κύκλου που πετάμε.
Waypoints: Με αυτή τη λειτουργία προγραμματίζουμε το Phantom 3 ώστε να ακολουθήσει μια προκαθορισμένη πορεία.
Οι λειτουργίες Follow-Me, Point-of-Interest και Waypoints προστέθηκαν με τις τελευταίες αναβαθμίσεις και δίνουν την δυνατότητα στον χειριστή να ασχολείται αποκλειστικά με την κάμερα μιας και η πτήση του drone είναι αυτόματη σε αυτές τις λειτουργίες, φυσικά ο χειριστής έχει την δυνατότητα να διακόψει άμεσα την πτήση ή να την θέση σε παύση και/ή να αλλάξει τα δεδομένα της πτήσης.
Στο χειριστήριο του Phantom 3 εκτός από τον έναν τροχό κύλισης που χρησιμεύει για την ρύθμιση του pitch της κάμερας υπάρχει και ένα κουμπί (Return to Home) που με το πάτημα του το Phantom 3 παίρνει εντολή να επιστρέψει στο σημείο από όπου απογειώθηκε και να προσγειωθεί, απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψει το Return to Home είναι ότι Phantom 3 πρέπει να έχει κλειδώσει σήμα GPS πριν την απογείωση ή αλλιώς το Home Point.
Η ποιότητα του βίντεο και των φωτογραφιών που θα σας δώσει το Phantom 3 είναι καταπληκτική.. Ο μηχανισμός σταθεροποίησης (gimbal) κάνει τρομερή δουλειά ακόμα και σε ύψος 50-100 μέτρων είναι τόσο σταθερό που σας δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται πάνω σε τρίποδο, θα εκπλαγείτε ευχάριστα και με το βίντεο που θα τραβήξετε κατά την διάρκεια που το Phantom 3 κινείται, είναι τόσο σταθερό και ομαλό το βίντεο λες και έχετε βάλει το Phantom 3 να κινείται σε ράγες τραίνου.
Όταν ανακοινώθηκε το Phantom 3 δεν μπορώ να πω ότι ξαφνιάστηκα μιας και είχα στην κατοχή μου τα Phantom 2 και το Inspire 1 που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Phantom 3 και κάποια επιπλέον, αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση με τα drones είναι η ραγδαία εξέλιξη που έχουν τα τελευταία χρόνια, πριν από μερικά χρόνια (3-4)τέτοια μηχανάκια (με λιγότερα χαρακτηριστικά)κόστιζαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και κυρίως ήταν χειροποίητα ή κατασκευαζόντουσαν μετά από ειδική παραγγελία.
Το Phantom 3 δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα φτηνό drone αλλά σε συνδυασμό με τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του η τιμή του δεν είναι εξωπραγματική ειδικά για κάποιον επαγγελματία που θα το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο δουλειάς. Για τον απλό χρήστη το Phantom 3 είναι ένα ακριβό αλλά ελκυστικό παιχνίδι θα πρέπει όμως να σας αρέσει η βιντεοσκόπηση-φωτογραφία και ειδικά η εξερεύνηση από ψηλά για να αποφασίσετε αν θα επενδύσετε στην αγορά του.
Επίσης θα πρέπει να συν-υπολογίσετε και ένα σεβαστό ποσό για την αγορά ειδικής βαλίτσας ή κάποιου σακιδίου πλάτης για την μεταφορά του.
To Phantom 3 Professional κοστίζει 1.300 €, το Phantom 3 Advanced 1.000 € και το Phantom 3 Standard 820 €. Το κόστος κάθε έξτρα μπαταρίας που θα χρειαστείτε ανέρχεται στα 149 €.