Παρόλο που η Parrot είναι ένας από τους πιο παλιούς κατασκευαστές drone το Anafi είναι το πρώτο της πτυσσόμενο quadcopter-drone. Πιο σημαντικό ίσως είναι ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορεί να πει ότι έχει ένα προϊόν που ανταγωνίζεται στα ίσα το Mavic Air της DJI.
Έχοντας ένα σφίξιμο στο στομάχι λόγω κακής προηγούμενης εμπειρίας (fly away) με ένα Parrot Bebop, είχα κάποιους δισταγμούς και ήμουν προκατειλημμένος με τα drone της Parrot, ξεπερνώντας αυτόν το δισταγμό και σε συνάρτηση με αυτά που διάβασα μπήκα στο πειρασμό και κατέληξα με το Parrot Anafi πάνω στο γραφείο μου να με κοιτά περιμένοντας υπομονετικά να το βγάλω βόλτα.
Αρχικά να πω κάποια πράγματα σχετικά με την ποιότητα κατασκευής ξεκινώντας από τα θετικά.
- Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή εφάμιλλη του ανταγωνισμού με προσεγμένα τα σημεία που μπορούν να έχουν θέματα στο μέλλον όπως ραγίσματα κλπ.
- Ελαφρύ (320 γραμμάρια) πραγματικά ξεχνάς ότι έχεις ένα drone μαζί σου.
- To Anafi είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος όταν βρίσκεται σε θέση αποθήκευσης πράγμα που το κάνει ιδιαίτερα εύκολο στην μετακίνηση, χωράει άνετα σε ένα μικρό backpack.
- Πολύ ωραία θήκη σε αίσθηση και υφή.
- Η προστασία του gimbal δείχνει να είναι επαρκής σε θέση αποθήκευσης.
- Οι μπαταρίες του είναι μικρές και συνάμα εύκολες στην αποθήκευση, φορτίζουν απο usb-c δίνοντας σου την ευκολία να φορτίσεις από οπουδήποτε και υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση με τον ανάλογο φορτιστή.
Ας γράψω και κάποιες παρατηρήσεις σαν αρνητικά
- Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην θύρα της κάρτας μνήμης micro-sd στο βάλε-βγάλε γιατί μπορεί εύκολα να την χαλάσετε, υπάρχουν σχετικά βίντεο στο youtube.
- Τηλεκατεύθυνση, δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση το πρώτο είναι ότι είναι βαρύτερη από το Anafi και ο σχεδιασμός που παραπεμπει σε άλλο drone παρόλα αυτά η αίσθηση στο χέρι όσο και η εργονομία είναι πάρα πολύ καλή.
- Το υλικό κατασκευής του Parrot Anafi δείχνει να είναι ελαστικό και εύκαμπτο κυρίως στα μπράτσα, σύμφωνα με την Parrot το Anafi είναι φτιαγμένο από “carbon fiber filled with empty glass microbeads” πράγμα που το κάνει ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ρωγμές.
- Το Parrot Anafi δεν έχει αισθητήρες αποφυγής εμποδίων-αντικειμένων
Πτήση με το Parrot Anafi
Πτητικά το Parrot Anafi είναι άψογο, σταθερό, ήσυχο και υπάκουο στις εντολές δίχως να προβληματίζει, πραγματικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Mavic Air της DJI.
Η μπαταρία του κράτησε 22-23 λεπτά με σχετικά δυνατό αέρα.
Η εμβέλεια του είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, πέταξα άνετα στα 400 μέτρα απόσταση και 100 μέτρα ύψος μέσα στην πόλη, και στο χιλιόμετρο εκτός πόλης πάνω από θάλασσα χωρίς διακοπές στην λήψη.
Η Parrot δίνει σαν μέγιστη εμβέλεια τα 4 χιλιόμετρα, επίσης δεν έχει περιορισμούς NFZ .
Η εφαρμογή που το συνοδεύει είναι σχετικά απλή στη χρήση και παρέχει αρκετές ρυθμίσεις.
Parrot Anafi : Κάμερα
Το Parrot Anafi διαθέτει κάμερα 1/2.4’’ 21MP CMOS Sony® Sensor και gimbal με σταθεροποίηση 3 αξόνων, σε αντίθεση με το Mavic Air που η σταθεροποίηση και στους 3 άξονες είναι μηχανική στο Anafi η σταθεροποίηση που έχει είναι μηχανική στους 2 άξονες και ψηφιακή στον τρίτο, οπότε ίσως κάποια βίντεο να μην είναι τόσο smooth, αυτό με κάθε επιφύλαξη γιατί από το λίγο που το δοκίμασα δεν παρατήρησα κάτι αρνητικό σε σχέση με την σταθεροποίηση.
HDR
Ο Parrot ισχυρίζεται ότι η κάμερα του Anafi έχει καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού λόγω του χαρακτηριστικού HDR που διαθέτει, δυστυχώς δεν το δοκίμασα αρκετά για να βγάλω κάποιο ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με αυτό.
180 Degree Gimbal
Το Parrot Anafi έχει τη δυνατότητα κίνησης της κάμερας προς τα πάνω ή προς τα κάτω κατά 90 μοίρες, αυτό είναι ένα εύρος 180 μοιρών! Σκεφτείτε τα πλάνα που θα μπορούσατε να πάρετε με αυτό. Ας πούμε ότι πετάτε κάτω από κάτι. Μπορείτε να τοποθετήσετε την κάμερα προς τα πάνω και να αποκτήσετε μια νέα διάσταση-προοπτική που δεν είναι δυνατή με κανένα άλλο drone που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή.
Camera zoom
Η κάμερα του διαθέτει επίσης lossless ψηφιακό zoom 1,4X in 4K & 2.8X in 1080p χωρίς να μειώνεται η ποιότητα της εικόνας.
Camera modes
Εδώ θα βρούμε όλα τα γνωστά modes, Discover Dolly Zoom, Boomerang, Orbit, Tornado κλπ που λειτουργούν υποδειγματικά χωρίς να προβληματίζουν αλλά και ένα εντελώς καινούργιο mode το cameraman, σε αυτό το mode η κάμερα του Anafi κάνει lock σε ένα αντικείμενο και το κρατάει στο κάδρο ενώ εσείς μετακινείται-πιλοτάρετε το drone σας.
Γενικά η κάμερα με τα διάφορα modes που την συνοδεύουν μου άφησε θετικές εντυπώσεις και ειδικότερα οι δυνατότητες του zoom, 180 μοίρες και το cameraman mode, σχετικά σύντομα θα κάνω και κάποια σύγκριση με το Mavic Air σε επίπεδο ποιότητας εικόνας.
Συμπέρασμα
Εν ολίγοις, το Parrot Anafi είναι ένα μικρό συμπαγές drone που συναγωνίζεται στα ίσια με το Mavic Air. Και αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι το Mavic Air είναι το καλύτερο drone στην κατηγορία του.
Το Anafi είναι ακόμη καλύτερο σε κάποια σημεία – είναι πιο ήσυχο, πετάει για περισσότερο χρονικό διάστημα και είναι πιο εύκολο στην χρήση. Το βίντεο 4K δείχνει να είναι στα ίδια επίπεδα αν όχι ελαφρώς καλύτερο και οι φωτογραφίες είναι υψηλότερης ανάλυσης λόγω αισθητήρα επίσης με το Anafi θα έχετε μια διαφορετική προοπτική λόγω του zoom και της δυνατότητας περιστροφής 180 μοιρών του gimbal.
Αν εξαιρέσουμε την έλλειψη των αισθητήρων αποφυγής εμποδίων και θέλετε κάτι διαφορετικό εκτός DJI το Parrot Anafi δεν θα σας απογοητεύσει και θα σας έρθει και λίγο φθηνότερα από το Mavic Air.
Η τιμή του Parrot Anafi είναι στα 699 ευρώ (με χειριστήριο, μπαταρία, 8 προπέλες, θήκη, κάρτα μνήμης 16GB) μπορείτε να το προμηθευτείτε από την Parrot ή από το γερμανικό Amazon που ενδέχεται να το βρείτε φθηνότερα και με δικαίωμα επιστροφής 30 ημερών.