Οδηγός χαρτογράφησης (το καλύτερο drone χαρτογράφησης)

Η χαρτογράφηση με drone φαίνεται να είναι μια χρήση που κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές βιομηχανίες. Οι αγρότες χρησιμοποιούν χάρτες των καλλιεργειών τους για να προσδιορίσουν την υγεία των φυτών. Οι κατασκευαστικές εταιρείες χρησιμοποιούν drones για να τραβήξουν φωτογραφίες των εργοταξίων τους ώστε να δημιουργήσουν χάρτες και αναφορές προόδου. Οι εταιρείες συντήρησης πάνελ ηλιακής ενέργειας δημιουργούν θερμικούς χάρτες των συστοιχιών τους για να εντοπίσουν προβλήματα εντός του συστήματος για συντήρηση και επισκευές.

Το DJI Phantom 4 RTK είναι το καλύτερο drone για τοπογραφία και χαρτογράφηση, ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα μοντέλα drone που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό.

Αυτό που κάνει το DJI Phantom 4 RTK καλύτερο απο όλα τα υπόλοιπα drone στον τομέα της χαρτογράφησης είναι το μηχανικό κλείστρο της κάμερας και το οτι η συλλογή των δεδομένων γίνεται με ακρίβεια εκατοστού.

Μηχανικό κλείστρο vs Ηλεκτρονικού κλείστρου

Όσον αφορά τη χαρτογράφηση, ένα μηχανικό κλείστρο είναι καλύτερο από ένα ηλεκτρονικό κλείστρο. Ένα μηχανικό κλείστρο είναι πολύ πιο άμμεσο-στιγμιαίο από ένα ηλεκτρονικό κλείστρο και αυτό βοηθάει ώστε να μην παραμορφωθούν οι εικόνες λόγω κίνησης.

Το ηλεκτρονικό κλείστρο, ανοίγει και κλείνει τον αισθητήρα της κάμερας ηλεκτρονικά. Αυτός ο τύπος κλείστρου λειτουργεί πολύ καλά τις περισσότερες φορές, αλλά όταν το drone κινείται και τραβάει φωτογραφίες, μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα.Το rolling shutter είναι το πιο κοινό πρόβλημα με τους αισθητήρες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά κλείστρα, αυτό συμβαίνει επειδή το ηλεκτρονικό κλείστρο κλείνει τον αισθητήρα ανά γραμμή pixel. Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που κλείνει η τελευταία γραμμή του αισθητήρα, το θέμα μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο, κάτι που κάνει τις εικόνες να φαίνονται λίγο περίεργες.

Όταν πρόκειται για χαρτογράφηση ακριβείας, το φαινόμενο rolling shutter μπορεί να κάνει ολόκληρο το σύνολο δεδομένων άχρηστο, επειδή οι εικόνες θα παραμορφωθούν και το λογισμικό δεν θα μπορεί να τις επεξεργαστεί σωστά ώστε να δώσει σωστά αποτελέσματα.

Σταθμός βάσης
Ο σταθμός βάσης είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόσθετο μέρος του συστήματος RTK και είναι αυτό που κάνει τα δεδομένα που συλλέγονται τόσο ακριβή. Ο σταθμός βάσης έχει ενσωματωμένη μονάδα GPS όπου συνδέεται με δορυφόρους δίνοντας την ακριβή θέση του σταθμού βάσης, με αυτό το σημείο στο έδαφος συνδέεται η μονάδα RTK που βρίσκεται στο drone και συγκρίνει συνεχώς τη θέση της, καθιστώντας τα δεδομένα που συλλέγονται από το drone τόσο ακριβή σε επίπεδο εκατοστού.

Χειριστήριο Drone
Το χειριστήριο του διαθέτει ενσωματωμένη οθόνη HD 5,5″ και την εφαρμογή DJI’s Ground Station RTK. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται για τον προγραμματισμό αποστολών, για αυτόνομη ή και χειροκίνητη πτήση και αλλαγή όλων των απαραίτητων ρυθμίσεων στο drone και στο RTK module.Δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης εφαρμογών τρίτων π.χ. (DroneDeploy, Pix4D κλπ) στον ελεγκτή της DJI.

Άλλες δυνατότητες
Το Phantom 4 RTK έχει μια ρύθμιση ειδικά για τρισδιάστατη φωτογραμμετρία στην εφαρμογή DJI Ground Station RTK. Αυτό καθιστά εύκολη την καταγραφή των δεδομένων για ένα ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο.

Το DJI Phantom 4 RTK αν και προορίζεται για χαρτογράφηση μπορεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, η κάμερα του 20mp – 4K μπορεί να μας δώσει πολύ καλής ποιότητας βίντεο και φωτογραφίες.

Άλλα drones τοπογραφίας και χαρτογράφησης
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χαρτογράφηση και να μας δώσουν αρκετά αξιοπρεπείς χάρτες, τα περισσότερα drones με σήμα GPS και κάμερα σε gimbal μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία χαρτών, το κύριο μειονέκτημα που έχουν είναι η ακρίβεια των χαρτών που λόγω έλλειψης RTK πέφτει σημαντικά.

Τα DJI Matrice 200 Series και 300 Series είναι επίσης εξαιρετικά drones για τοπογραφία και χαρτογράφηση. Έχουν προαιρετικούς δέκτες RTK που μπορούν να συνδεθούν με το drone για να δώσουν δυνατότητες RTK στο drone.

Τα DJI Matrice έχουν επίσης εναλλάξιμα ωφέλιμα φορτία που δίνουν τη δυνατότητα χρήσης καμερών υπερύθρων για θερμικές επιθεωρήσεις, κάμερες RGB με διαφορετικούς φακούς και δυνατότητες ζουμ και επιλογές αισθητήρων LIDAR για το Matrice 300.

Ο λόγος που το DJI Matrice 300 RTK δεν είναι το καλύτερο οφείλεται στην τιμή του, είναι σημαντικά πιο ακριβό από το Phantom 4 RTK, αλλά αποδίδει τα ίδια αποτελέσματα όταν πρόκειται για χαρτογράφηση και τοπογραφία.

Το Autel EVO 2 RTK είναι ένα αναδιπλούμενο drone με δυνατότητες RTK και κοστίζει πολύ λιγότερο από το Phantom 4 RTK, ωστόσο, η κάμερα στο Autel EVO 2 RTK έχει ηλεκτρονικό κλείστρο σε αντίθεση με το μηχανικό κλείστρο του Phantom 4 RTK. Αυτή η λεπτή διαφορά είναι που κάνει το Phantom 4 RTK να ξεχωρίζει.

Η χαρτογράφηση ακριβείας είναι ένας ακόμα τομέας που τα drones έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί διευκολύνει και απλουστεύει την διαδικασία δημιουργίας χαρτών ακριβείας σε ελάχιστο χρόνο με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους χαρτογράφησης.

Τα RTK drones είναι σίγουρα τα πιο ακριβή drones χαρτογράφησης και το DJI Phantom 4 RTK δείχνει να είναι μια απο τις καλύτερες επιλογές για κάποιον που χρειάζεται χαρτογράφηση ακριβείας.

Giannis
Προηγούμενο Άρθρο

DJI FPV drone: Πρώτη επαφή

Επόμενο Άρθρο

DJI Matrice 30 με κάμερα 48mp, πετάει αυτόνομα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες εως -20 C

You might be interested in …

Hubsan H501S X4 ένα προσιτό drone για όλους

Ίσως να γνωρίζετε ήδη την Hubsan, μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής drone χαμηλού κόστους. Έχει κυκλοφορήσει ένα ευρύ φάσμα επιτυχημένων drone, μεταξύ των οποίων και το H501S X4 ένα drone με προσιτή τιμή και […]

γεωργία drones

Η σύγχρονη γεωργία βελτιώνεται σημαντικά με την χρήση drones

Τα µη επανδρωµένα αεροσκάφη, ευρύτερα γνωστά και ως drones θα βοηθήσουν σημαντικά τη γεωργία, θα αυξήσουν την αγροτική παραγωγή, µειώνοντας παράλληλα τον ανθρώπινο µόχθο και καθιστώντας τη γεωργία µια κερδοφόρα ενασχόληση. Ό,τι ξεκίνησε σαν παιχνίδι […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.