Που επιτρέπεται και που όχι να πετάτε με το drone σας NO-FLY ZONES

NO-FLY ZONES

O συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός πωλήσεων των drones οδήγησε τις χώρες στο να αναζητούν τρόπους και να θεσπίσουν κανόνες για να μπορέσουν να περιορίσουν τα drones να πετούν οπουδήποτε, αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας και παραβίασης της ιδιωτικότητας.

Στην Αμερική έχει αρχίσει η καταγραφή των drones και των στοιχείων των κατόχων αυτών, αυτό σε συνδυασμό με διάφορα λογισμικά που θα εξοπλίσουν τα drones οι εταιρίες κατασκευής θα δώσει την δυνατότητα στις κατά τόπους υπηρεσίες να γνωρίζουν πιο drone πέταξε και πότε σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τι είναι τα NO-FLY ZONES ;

Τα drones που διαθέτουν GPS θα έχουν περασμένες στο GPS τις συντεταγμένες των περιοχών που δεν επιτρέπεται να πετούν οπότε θα είναι αδύνατον να πετάξετε το drone σας σε περίπτωση που βρίσκεστε σε περιοχή που δεν επιτρέπεται να πετά, αυτές οι περιοχές χαρακτηρίζονται ως NO-FLY ZONES.

Τα NO-FLY ZONES περιλαμβάνουν αεροδρόμια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, γήπεδα και άλλες περιοχές που θα ορίζονται από τις αρχές κάθε χώρας, μέχρι τώρα μόνο η DJI έχει ενεργοποιήσει το NO-FLY ZONE στα drone της και συγκεκριμένα στα μοντέλα Phantom και Inspire.

Μπορείτε να παρακάμψετε τους περιορισμούς των NO-FLY ZONES πετώντας χωρίς την βοήθεια του GPS (ATTI Mode), φυσικά οι κατασκευαστές των drones έχουν την δυνατότητα να μην επιτρέψουν στο drones να σηκωθεί σε οποιαδήποτε περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως NO-FLY ZONE ακόμα και σε περίπτωση που πετάτε χωρίς την ενεργοποίηση του GPS άλλα μέχρι τώρα δεν το έχουν κάνει.

Για να λειτουργήσουν οι περιορισμοί των NO-FLY ZONES το drone θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει GPS, τουλάχιστον αυτό ισχύει μέχρι τώρα.

Τι πρόκειται να αλλάξει

Η DJI έχει ετοιμάσει (και βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο) ένα σύστημα με την ονομασία Geofencing, αυτό το σύστημα θα δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να πετάξει σε κάποιες περιοχές που δεν επιτρέπεται αλλά όχι σε όλες.

Οι περιοχές αυτές κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες

Α) Warning locations αυτές είναι περιοχές οπου δέν υπάρχει θέμα ασφαλείας όπως δασώδης περιοχές με σπάνια είδη κλπ όπου θα μπορείτε να πετάξετε λαμβάνοντας μια απλή προειδοποίηση στην οθόνη της εφαρμογής

Β) Αεροδρόμια, γήπεδα κλπ σε αυτές τις περιοχές θα χρειαστεί να ξεκλειδώσετε την περιοχή για να μπορέσετε να πετάξετε

Γ) Απαγορευμένες περιοχές  θα είναι τα στρατόπεδα, φυλακές κ.α, και σε αυτές δεν θα μπορείτε να πετάξετε για κανέναν λόγο

Αυτό θα λειτουργεί με την εγγραφή και πιστοποίηση του χειριστή και του drone του σε μια βάση δεδομένων της DJI, για την πιστοποίηση θα απαιτείται πιστωτική-χρεωστική κάρτα ή κινητό τηλέφωνο, πιστοποίηση θα γίνεται μια φορά για κάθε χειριστή.

Εφόσον ο χρήστης προχωρήσει στην πιστοποίηση θα έχει την δυνατότητα να πετά στις περιοχές Α & Β  που αναφέρω παραπάνω και έχουν χαρακτηριστεί ως NO-FLY ZONES κατόπιν αιτήματος του μέσα απο την εφαρμογή της DJI GO.

Η εγγραφή στο σύστημα Geofencing της DJI είναι δωρεάν ,δεν είναι υποχρεωτική και φυσικά απευθύνεται σε αυτούς που χρησιμοποιούν τα drones της.

Φυσικά ο χρήστης είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί αν πετά σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως NO-FLY ZONE όπως άλλωστε συμβαίνει και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Τι ισχύει στη χώρα μας για τα drones

Αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή για τα drones είναι ο Κανονισμός Πτήσεων Αερομοντέλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 13/1/2010.

Η ΥΠΑ προτίθεται να ρυθμίσει τη χρήση drones με νέο κανονιστικό πλαίσιο που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας σε συνεργασία με αρμόδια επιτροπή απο την Ευρωπαική Ενωση.

Σύμφωνα με τον ισχύον κανονισμό τα αερομοντέλα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες με βάση το βάρος τους. Στην πρώτη ανήκουν όσα έχουν βάρος έως 7 κιλά και στη δεύτερη όσα έχουν βάρος από 7 έως και 25 κιλά. Η πτήση αερομοντέλων άνω των 25 κιλών απαιτεί ειδική και κατά περίπτωση άδεια από την ΥΠΑ.

  • Ο χειριστής του μοντέλου έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εκμετάλλευση των αερομοντέλων, την σωστή συντήρηση  του υλικού και τη λειτουργία του συστήματος τηλεχειρισμού.
  • Οφείλει ακόμη να έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση στον χειρισμό του συγκεκριμένου σε κάθε περίπτωση drone.
  • Να διατηρεί οπτική επαφή με το drone σε όλη της διάρκεια της πτήσης, να διακόπτει άμεσα την πτήση όταν  οι συνθήκες γίνουν ακατάλληλες για την ασφαλή  πτήση του συγκεκριμένου drone.
  • Είναι αυτονόητο ότι ο χειριστής δεν επιτρέπεται να ενεργεί  υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών φαρμακευτικών ή  άλλων ουσιών που μπορούν να αλλοιώσουν την κρίση και αντίδρασή του.
  • Οι πτήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με απόσταση ασφαλείας μεγαλύτερη των 50 μέτρων από ανθρώπους, αλλά και από  ζώα, οχήματα ή εγκαταστάσεις, ενώ η απογείωση και η προσγείωση θα πρέπει να γίνεται σε χώρο χωρίς εμπόδια.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες περιοχές και περιπτώσεις στις οποίες η πτήση αερομοντέλων άρα και των drones απαγορεύεται εάν δεν υπάρχει σχετική άδεια. Ποιες είναι αυτές;

  • Απαγορευμένες, περιορισμένες, επικίνδυνες και δεσμευμένες περιοχές όπως αυτές αναφέρονται στις πάσης φύσεως αεροναυτικές εκδόσεις της ΥΠΑ
  • Απαγορεύεται να πετάτε σε ύψος μεγαλύτερο των 121 μέτρων από την επιφάνεια  του εδάφους.
  • Απαγορεύεται η πτήση σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από αεροδρόμια πολιτικά ή στρατιωτικά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και λιμάνια.
  • Πτήσεις άνωθεν, πλησίον ή εντός  στρατιωτικών  εγκαταστάσεων, κατοικημένων περιοχών, εγκαταστάσεων κοινής  ωφέλειας και αρχαιολογικών χώρων.
  • Για την κάλυψη οποιασδήποτε κοινωνικής εκδήλωσης με drone απαιτείται ειδική άδεια από τον Αρμόδιο Φορέα.

Που και πώς επιτρέπεται να πετούν τα drones

Λαμβάνοντας υπόψιν το κανονισμό που ισχύει αυτή τη στιγμή το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το μόνο ασφαλές μέρος για να πετάξει το drone του είναι σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους (πίστες αερομοντελισμού), βουνό, θάλασσα και περιοχές που δεν θεωρούνται αστικά κέντρα, ακόμα και στην περίπτωση που βρίσκεστε σε  περιοχή που επιτρέπετε να πετάξετε θα πρέπει να πετάτε τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά από ανθρώπους, ζώα κλπ και το ύψος που επιτρέπεται να φθάσει το drone δεν πρέπει να ξεπερνά τα 121 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να καλύψετε με το drone σας κάποιο κοινωνικό γεγονός γάμο, αθλητικό αγώνα κλπ θα χρειαστείτε ειδική άδεια.

Giannis
Προηγούμενο Άρθρο

Το Typhoon H είναι το νέο drone της Yuneec

Επόμενο Άρθρο

H DJI γιορτάζει 10 χρόνια και ρίχνει τις τιμές των Phantom 3

You might be interested in …

Parrot Anafi

Parrot Anafi πρώτη επαφή και εντυπώσεις

About Latest Posts GiannisAερο-μοντελιστής απο hobby με έφεση στα UAV (drones). Δημιούργησα αυτόν τον ιστότοπο με σκοπό την ενημέρωση σας γύρω από τον κόσμο των drones, στο blog μου εκτός από πληροφορίες, παρουσιάσεις και συμβουλές […]

O Αμερικανικός στρατός αποσύρει τα drones της DJI

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα που δημοσίευσε η sUAS News, ο αμερικανικός στρατός ζητά να τερματιστεί η χρήση όλων των προϊόντων της DJI και του λογισμικού. Ποια είναι τα προϊόντα DJI που επηρεάζονται από αυτό […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.