Giannis

Σύγκριση DJI Spark vs Mavic Pro

Η σύγκριση DJI Spark με το DJI Mavic Pro είναι σημαντική για τους νεοεισερχόμενους στο χώρο των drones, επίσης μας δείχνει πως η DJI με το Spark δεν αφήνει κανέναν ανταγωνιστή να την πλησιάσει.

Το Spark είναι τόσο μικρό που κάνει το Mavic Pro να δείχνει μεγάλο, εκτός από το μέγεθος τα δύο αυτά drones έχουν σημαντικές διαφορές όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Μέγεθος και βάρος

Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί πρώτα ο τρόπος με τον οποίο τα δύο αυτά αεροσκάφη είναι όμοια σε μέγεθος. Τόσο το Spark όσο και το Mavic Pro έχουν σχεδιαστεί για να πετούν καλά και να είναι έτοιμα να πετάξουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το Spark ζυγίζει 300 γραμμάρια με την μπαταρία, ενώ το Mavic Pro 734 γραμμάρια. Οι βραχίονες του  Spark είναι σταθεροί οπότε δεν μπορεί να αναδιπλωθεί και επομένως είναι ελαφρώς πλατύτερο από το Mavic όταν διπλώνεται.

Δυνατότητες κάμερας

Η κάμερα που συνοδεύει το Spark είναι εξίσου καλή όσο του Mavic, με το Spark μπορείτε να τραβήξετε βίντεο FHD 1920×1080 σε 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο και φωτογραφίες 12 MP. Το Mavic μπορεί να καταγράψει βίντεο 4K σε 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο και φωτογραφίες με 12,71 MP.

Το Spark είναι εξοπλισμένο με σταθεροποίηση 2 σημείων σε αντίθεση με το Mavic που έχει σταθεροποίηση 3 σημείων.

Και στα δύο drones ο αισθητήρας της κάμερας είναι πανομοιότυπος 1/2.3 CMOS, αλλά υπάρχει διαφορά στο διάφραγμα το Mavic έχει f/2,2 και το Spark f/2,6.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή το ευρύτερο διάφραγμα του Mavic επιτρέπει περισσότερο φωτισμό, με αποτέλεσμα καλύτερη, φωτεινότερη φωτογραφία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σημαντικό είναι επίσης ο έλεγχος της χειρονομίας στο Spark, που επιτρέπει στον χειριστή να πάρει μια φωτογραφία χωρίς τη χρήση ειδικού ελεγκτή ή του τηλεφώνου τους. Μια απλή χειρονομία κάμερας με τα χέρια τους θα τραβήξει μια φωτογραφία. Τέλος, η φωτογραφική μηχανή Mavic Pro μπορεί να ρυθμιστεί πριν από τη λήψη, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών προφίλ χρωμάτων και ρυθμίσεων στυλ, ενώ οι κάτοχοι του Spark περιορίζονται στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της κάμερας.

Διάρκεια πτήσης

Λόγω του μικρού μεγέθους που έχει το Spark χρησιμοποιεί μικρότερη μπαταρία από το Mavic Pro και επομένως πετάει για μικρότερο χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει τα 16 λεπτά, αυτή η διάρκεια πτήσης είναι η μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλα μίνι drones. Το Mavic μπορεί να πετάξει μέχρι και 27 λεπτά. Για λόγους σύγκρισης, η μπαταρία Spark είναι 1480 mAh ενώ η μπαταρία Mavic είναι 3830 mAh.

Λειτουργίες πτήσης

Οι λειτουργίες πτήσης που διαθέτει το Spark το κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με το  Mavic Pro. Το Mavic Pro έχει όλες τις παραδοσιακές ευφυείς λειτουργίες πτήσης της DJI όπως το Active Track, το TapFly και το Terrain Follow. Το Spark έχει όλα αυτά και είναι επίσης συμβατό με το DJI Goggles για πτήση FPV όπως το Mavic. Όμως η διαφορά του Spark είναι οι ολοκαίνουργιες λειτουργίες πτήσης που δημιουργήθηκαν γι ‘αυτό. Αυτή τη στιγμή το Mavic δεν διαθέτει αυτές τις λειτουργίες πτήσης αλλά είναι πολύ πιθανόν μια ενημέρωση του υλικολογισμικού-firmware να του έδινε αυτές τις δυνατότητες.

 

Οι χειρονομίες PalmControl του Spark είναι μοναδικές δίνει την δυνατότητα χειρισμού του drone με τα χέρια εφόσον γίνει πρώτα αναγνώριση προσώπου του χειριστή.

Αυτή η τεχνολογία είναι απίστευτη και δείχνει πώς η καινοτομία εξακολουθεί να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την DJI και τα προϊόντα της. Με την επιβεβαίωση μέσω της αναγνώρισης του προσώπου, το Spark μπορεί να ελεγχθεί μετακινώντας την παλάμη σας προς τα επάνω, προς τα κάτω, προς τα αριστερά, προς τα δεξιά, προς τα πίσω και προς τα εμπρός. Μια κίνηση κάμερας με τα χέρια σας εμπλέκει την κάμερα, λαμβάνοντας μια φωτογραφία από εσάς και το περιβάλλον σας. Κύμα με ένα χέρι στο ενεργό ActiveTrack, που σημαίνει ότι το Spark θα σας παρακολουθήσει καθώς μετακινείτε. Κουνήστε τα δύο χέρια και το Spark θα επιστρέψει σε εσάς και θα εντοπίσει την παλάμη σας πριν προσγειωθεί. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε αυτά τα εκπληκτικά χειριστήρια χειρονομίας.

 

Εμβέλεια

Τα δύο drones διαφέρουν σίγουρα κατά πολύ στις αντίστοιχες αποστάσεις μεταδόσεων του τηλεχειριστηρίου τους.

Με ένα smartphone οι αποστάσεις τους είναι ίδιες: 100 μέτρα απόσταση και 50 μέτρα ύψος, χρησιμοποιώντας το ειδικό τηλεχειριστήριο το Spark μπορεί να ταξιδέψει σε απόσταση 2 χιλιομέτρων σε FCC mode και 500 μέτρα σε CE mode. Από την άλλη πλευρά το Mavic Pro μπορεί να φθάσει σε απόσταση 7 χιλιομέτρων σε FCC mode και 4 χιλιομέτρων σε CE mode χάρη στην τεχνολογία OccuSync. Η διαφορά στην εμβέλεια μεταξύ των δύο drones είναι σημαντική, εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι σε αρκετές καθημερινές δοκιμές παρατήρησα σημαντική πτώση της εμβέλειας σε αστικές περιοχές όπου υπάρχουν παρεμβολές.

Αισθητήρες αποφυγής εμποδίων

Τόσο το Spark όσο και το Mavic Pro έρχονται εξοπλισμένα με αισθητήρες ανίχνευσης εμποδίων, αλλά στο Mavic Pro οι αισθητήρες είναι καλύτεροι.

Το Spark έχει την δυνατότητα να εντοπίσει αντικείμενα μπροστά του μεταξύ 0,5-5 μέτρων και με μέγιστη ταχύτητα τα 11 χιλιόμετρα.

Το Mavic Pro μπορεί μέχρι τα 35 χιλιόμετρα/ώρα να ανιχνεύει αντικείμενα μεταξύ 1-15 μέτρων μπροστά του.

Οι αισθητήρες εσωτερικού χώρου και στα δύο drone είναι επίσης συγκρίσιμα διαφορετικοί, ενώ το Mavic Pro διαχειρίζεται και εντοπίζει εμπόδια έως και 14 μέτρα το Spark αντίστοιχα φτάνει τα 8,5 μέτρα.

Τιμή

Το Spark είναι σημαντικά φθηνότερο από το Mavic Pro, κοστίζει 599 € χωρίς το χειριστήριο που περιλαμβάνεται στο Fly More Combo, αντίστοιχα το Mavic Pro κοστίζει 1.199 €. Το Fly More Combo για το Spark περιλαμβάνει επιπλέον χειριστήριο, έλικες, προφυλακτήρες προπέλας, επιπλέον μπαταρία, καλώδιο τροφοδοσίας, βάση φόρτισης, καλώδιο micro USB, και κοστίζει 799 €. Ομοίως, το Mavic Pro Fly More Combo περιλαμβάνει επιπλέον μπαταρία, φορτιστή αυτοκινήτου, και τσάντα ώμου, με κόστος 1.615 €.

Συμπέρασμα

Αναμφίβολα, αυτά τα δύο drones προσφέρουν διαφορετικές επιλογές σε διαφορετικά επίπεδα τιμών. Δεν θεωρώ ότι το DJI Spark ή το DJI Mavic Pro ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, όλα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το τι ψάχνετε σε ένα drone.

Αν θέλετε μεγαλύτερο χρόνο πτήσης, καλύτερη ποιότητα βίντεο και περισσότερες δυνατότητες το Mavic Pro είναι αυτό που ψάχνετε.

Αν ψάχνετε για ένα γρήγορο και εύκολο στη χρήση drone ιδανικό για μικρότερες πτήσεις και αρχάριους πιλότους το Spark είναι η καλύτερη επιλογή.

Το Spark είναι περισσότερο προσανατολισμένο προς τους casual drone fans, ενώ το Mavic Pro είναι για πιο ενθουσιώδεις χειριστές και περισσότερο drone addicted τύπους.

Giannis
Προηγούμενο Άρθρο

DJI Spark: Το μικρό και οικονομικό drone της DJI

Επόμενο Άρθρο

O Αμερικανικός στρατός αποσύρει τα drones της DJI

You might be interested in …

gopro karma

Karma: Ανακοινώθηκε τo πολλά υποσχόμενο drone της GoPro

H GoPro μόλις ανακοίνωσε τo πολυαναμενόμενo drone Karma. To αναδιπλούμενο drone της Gopro διαθέτει αφαιρούμενo σταθεροποιητή (gimbal), καθώς και ένα χειριστήριο με ενσωματωμένη οθόνη, κοστίζει 870 ευρώ και θα είναι διαθέσιμο στις 23 Οκτωβρίου 2016. […]

Αγορα drone

Αγορά drone: προτάσεις για αρχάριους

Σκέφτεστε να αγοράσετε το πρώτο σας drone / quadcopter και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Τα drone/quadcopter που ακολουθούν τα επέλεξα με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την ποιότητα, την ευκολία χρήσης και την τιμή […]

ehang 184 drone

Ehang 184 λέγεται το πρώτο επιβατικό Drone της κινέζικης εταιρείας Guangzhou

Το επιβατικό drone Ehang 184 και η επίσημη παρουσίασή του έγινε στα πλαίσια της έκθεσης CES 2016 στο Λας Βέγκας. Το Ehang 184, μπορεί να σηκώσει βάρος μέχρι και 100 κιλά και να πετάξει για 23 λετπά, σε ύψος […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.