DJI Mavic Pro όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται, απορίες και ερωτήσεις

dji-mavic-pro-drone

Αν έχετε απορίες/ερωτήσεις σχετικά με το καινούργιο drone της DJI Mavic Pro παρακάτω θα βρείτε κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους μελλοντικούς ή μη χειριστές, αν παρόλα αυτά έχετε και κάποια άλλη ερώτηση αφήστε ένα σχόλιο και θα επανέλθω με περισσότερες πληροφορίες.

Οι απαντήσεις που παραθέτω προκύπτουν μετά από χρήση και δοκιμές του Mavic Pro που έκανα, τα συμπεράσματα και οι απαντήσεις αποτελούν προσωπική άποψη.

Είναι το Phantom 4 καλύτερo από τo Mavic Pro;

Όχι τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου. To Mavic έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Phantom 4 και κάποια παραπάνω. Υπήρξαν πολλά παραπλανητικά βίντεο στο διαδίκτυο με σύγκριση αυτών των δύο drone. Στα περισσότερα από αυτά ο χειριστής είχε ξεχάσει να πατήσει στην οθόνη για να εστιάσει, και έτσι το βίντεο από το Pro Mavic φαινόταν θολό μη εστιασμένο σωστά. Τα βίντεο από το Mavic δεν είναι θολά ή out of focus αλλά υπάρχει πιθανότητα σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ελαφρώς λιγότερα έντονα (sharp) από ό, τι το Phantom 4 σε αποστάσεις μεγαλύτερες απο 50 μέτρα.

Η κάμερα του Mavic Pro θα ικανοποιήσει πλήρως τον μέσο χρήστη οι διαφορές σε σχέση με την κάμερα του Phantom 4 είναι οριακές, αν θεωρείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βίντεο του Phantom 4 για επαγγελματικό σκοπό τότε το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα βίντεο απο το Mavic Pro.

Κατά τη γνώμη τα βίντεο από τα Phantom 4 & Mavic Pro δεν κάνουν για επαγγελματική χρήση αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Είναι το Mavic Pro εύκολο για έναν αρχάριο;

Ναί το Mavic σχεδιάστηκε έχοντας στόχο κυρίως τους χρήστες που δεν έχουν καμία επαφή με τα drones. Από όλα τα drones που έχω πετάξει το Mavic ήταν το πιο εύκολο στο χειρισμό. Είναι πραγματικά πολύ σταθερό οι μοχλοί της τηλεκατεύθυνσης δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και αν αισθανθείτε ότι το Mavic παρασύρεται, πάρτε απλά τα χέρια σας από την τηλεκατεύθυνση και το Mavic αμέσως θα σταματήσει και θα παραμείνει ακίνητο στον αέρα περιμένοντας την επόμενη εντολή από εσάς. Το Mavic έχει πολλά χαρακτηριστικά, όπως το GPS και επιπλέον αισθητήρες ελέγχου για να το κρατάνε σταθερό, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για όλα αυτά, το Mavic γνωρίζει απο μόνο του πότε και πώς θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους αισθητήρες.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε πριν πετάξετε το  Mavic για πρώτη φορά, είναι ότι η πυξίδα χρειάζεται βαθμονόμηση (calibration), είναι μια εύκολη διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα, απλά ακολουθήστε ό, τι σας λέει να κάνετε το app και είστε έτοιμοι για πτήση. Το άλλο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το Mavic Pro έχει δύο αισθητήρες μάτια στο μπροστινό μέρος οπότε η αποφυγή εμποδίων λειτουργεί μόνο αν τα εμπόδια που είναι μπροστά σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει αποφύγει τα εμπόδια που είναι πίσω από αυτό ή στο πλάι.

To κάλυμμα της κάμερας επηρεάζει την ποιότητα του βίντεο;

Ναί το κάλυμμα θόλος που βρίσκεται μπροστά από την κάμερα του Mavic προσθέτει περισσότερο έντονο φως στο βίντεο ή στις φωτογραφίες σας. Χωρίς το κάλυμμα το βίντεο δείχνει να είναι καλύτερο, ο μόνος λόγος για να το έχετε επάνω είναι όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες για προστασία της κάμερας.Η αφαίρεση του καλύμματος και η επανατοποθέτηση είναι πολύ εύκολη και γίνεται σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα.

Πόση είναι η διάρκεια πτήσης του Mavic;

Σύμφωνα με την DJI o χρόνος πτήσης είναι 27 λεπτά (σε ιδανικές συνθήκες), αλλά ο πραγματικός χρόνος πτήσης ποικίλει και έχει σχέση με το που και πως πετάτε το Mavic στις δοκιμές που έκανα ο χρόνος πτήσης κυμαινόταν στα 19-25 λεπτά.

Ποια smartphones είναι κατάλληλα για το Mavic;

Κάθε συσκευή (iOS ή Android) που είναι αρκετά δυνατή για να τρέξει την εφαρμογή DJI Go και έχει Micro USB ή Lightning δεν θα έχει πρόβλημα. Για την καλύτερη απόδοση, χρησιμοποιήστε τα πιο δημοφιλή iOS ή Android smartphones που κυκλοφορούν.

Τι είναι τα ND φίλτρα και πότε θα κυκλοφορήσουν για το Mavic;

Τα φίλτρα ND μειώνουν της ποσότητας του φωτός που βλέπει η κάμερα, αυτό βοηθάει το βίντεο να έχει ποιο ομαλή κίνηση στη διάρκεια της ημέρας όταν υπάρχει έντονο φως. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν επίσης να μειώσουν το jello effect.Τα φίλτρα ND για το Mavic θα είναι διαθέσιμα από την DJI προς το τέλος Δεκεμβρίου.

Πόσο καλά πετάει το Mavic με ισχυρούς ανέμους;

Δοκιμάζοντας το κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το Mavic έχει την ίδια πτητική συμπεριφορά με το Phantom 4 σε ισχυρούς ανέμους, οπότε δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο σε ανέμους έως και 5 μποφώρ.

Πόσο ανθεκτικοί είναι οι βραχίονες του Mavic στο άνοιγμα/κλείσιμο;

Σύμφωνα με την DJI τα ελατήρια που χρησιμοποιούνται στους βραχίονες του Mavic έχουν σχεδιαστεί για πάνω από 5000 κύκλους ανοίγματος/κλεισίματος.Κρίνοντας απο αυτό που έχω τα ελατήρια δείχνουν να είναι καλής ποιότητας και μέχρι στιγμής δεν έχω παρατηρήσει κάποιο ξεχείλωμα των ελατηρίων.

Πως λειτουργεί το Wi-Fi mode;

Το Mavic μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χωρίς την τηλεκατεύθυνση του χρησιμοποιώντας σαν τηλεκατεύθυνση το smartphone σας.Η λειτουργία Wi-Fi επιτυγχάνεται κάνοντας το Mavic  Wi-Fi hotspot στο οποίο μπορείτε στη συνέχεια να συνδεθείτε με το τηλέφωνό σας. Για αυτή τη λειτουργία δεν απαιτείται σύνδεση στο internet.Είναι σημαντικό να γνωρίζεται ότι σε αυτή τη λειτουργία μειώνεται δραματικά η εμβέλεια του Mavic οπότε θα μπορείτε να το χρησιμοποιείται μέχρι και τα 80 περίπου μέτρα μακριά απο εσάς.

Το Wi-Fi mode σας δίνει επίσης την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία που το Mavic σας ακολουθεί όπου και να πάτε, το ενεργοποιείτε βάζετε το smartphone στην τσέπη και το Mavic σας ακολουθεί χωρίς να χρειάζεται να το χειρίζεστε και χωρίς να έχετε το χειριστήριο μαζί σας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Mavic Pro με το iPad μου ή άλλα ταμπλετ;

Ναι και ΟΧΙ. Μπορείτε να συνδέσετε ένα ταμπλετ στο χειριστήριο του Mavic, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν εύκολος τρόπος τοποθέτησης του ταμπλετ πάνω στο χειριστήριο.

Έχει το Mavic δυνατότητα χειρισμού του Tilt της κάμερας;

Το Mavic Pro έχει στο πίσω μέρος του χειριστηρίου του τροχό κλίσης που λειτουργεί ακριβώς όπως και στο Phantom 4. Υπάρχουν μερικές ρυθμίσεις για να το προσαρμόσεται σύμφωνα με τις  προτιμήσεις σας. Μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα του τροχού κύλισης (στις ρυθμίσεις του τηλεχειριστηρίου), ή αν θέλετε να πάρετε ακόμα πιο ομαλό βίντεο μπορείτε να το ρυθμίσετε περαιτέρω στις προηγμένες ρυθμίσεις.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω δεύτερο χειριστήριο στο Mavic;

Όχι, το Mavic Pro δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, θα μπορούσατε να έχετε ένα άτομο που θα ελέγχει την πτήση του Mavic μέσο της τηλεκατεύθυνσης και ένα δεύτερο άτομο να ελέγχει την κάμερα μέσο ενός ταμπλετ που θα είναι συνδεδεμένο στην τηλεκατεύθυνση του Mavic.

Πως γίνονται οι ενημερώσεις στο λογισμικό του Mavic;

Είναι πολύ εύκολο να ενημερώσετε το λογισμικό του Mavic.Απλά ανοίξτε το Mavic και την τηλεκατεύθυνση συνδέστε το smartphone σας και στην συνέχεια ανοίξτε την εφαρμογή DJI Go, αν υπάρχει κάποια ενημέρωση θα εμφανιστεί στο πάνω μέρος της οθόνης με όλες τις σχετικές σημειώσεις της έκδοσης. Μόλις πατήσετε και το κατεβάσετε το καινούργιο λογισμικό θα εγκατασταθεί όπου χρειάζεται στο Mavic, τηλεκατεύθυνση, κάμερα, μπαταρία.

 

Giannis
Προηγούμενο Άρθρο

DJI Mavic Pro

Επόμενο Άρθρο

Σύγκριση Mavic Pro vs Phantom 4 (Pro)

You might be interested in …

dji phantom 4

Phantom 4 Ανακοινώθηκε επίσημα απο την DJI

Η DJI, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές drone στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα το Phantom 4, που έρχεται με ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό με την ονομασία “Obstacle Sensing System”, αυτό είναι ένα σύστημα που βοηθάει το […]

Οι πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που τραβήχθηκαν απο drone το 2015

Χάρη στη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας των καμερών ακόμα και τα drones χαμηλού κόστους μπορούν να τραβήξουν πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες. Για να αναδειχθούν και να προβληθούν μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες τραβηγμένες από drone, η […]

Χρήσιμα tips και συμβουλές για το Mavic Pro

Το Mavic Pro είναι αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές drone της DJI παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με tips και χρήσιμες οδηγίες σχετικά με την χρήση του. 1. Το σύστημα ανίχνευσης εμποδίων δεν είναι […]

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.