Βιντεοσκόπηση με drone

Drone and video

H εξέλιξη που έχουν τα drones καθώς και το σχετικά χαμηλό κόστος έχουν ανοίξει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στους τομείς της φωτογραφίας, βίντεο, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και άλλους επαγγελματικούς χώρους, τα drones έχουν την δυνατότητα να πετούν σχεδόν οπουδήποτε αλλά να θυμάστε ότι πάντα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεται για την λήψη βίντεο με το drone σας.

1. Σταθεροποίηση

Το πιο σημαντικό σε ένα εναέριο βίντεο είναι η σταθεροποίηση, είναι γεγονός ότι μια Panasonic GH4 ή Sony Α7 θα σας δώσουν καλύτερη ποιότητας εικόνας από μία GoPro ή την ενσωματωμένη κάμερα του Phantom 3 αλλά το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κανείς σε ένα εναέριο βίντεο είναι τυχόν αναταράξεις ή δονήσεις και όχι την διαφορά της ποιότητας στην εικόνα.

Τα περισσότερα εναέρια πλάνα καταλήγουν να δημοσιεύονται στο YouTube και σε άλλα Social Media εκεί η συμπίεση του βίντεο είναι τόσο μεγάλη που οι διαφορές στην ποιότητα μεταξύ μιας DSLR και μιας GoPro γίνονται δύσκολα αντιληπτές.

Ακόμα και στην Ελληνική τηλεόραση η ανάλυση εκπομπής σήματος είναι τέτοια που και ένα βίντεο από GoPro δείχνει πολύ καλό.Στις κινηματογραφικές παραγωγές που έχουν υψηλές απαιτήσεις ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί μια κάμερα Red ή Alexa αλλά ακόμα και εκεί αρκετά πλάνα έχουν γίνει με GoPro και αντίστοιχες κάμερες.

Οπότε κατά την άποψη μου είναι καλύτερα να επενδύσετε σε ένα drone που έχει την όσο δυνατόν καλύτερη σταθεροποίηση (gimbal) παρά σε μια καλύτερη κάμερα.

2. Χρησιμοποιήστε σωστά τον φωτισμό

Μερικές φορές αυτό είναι έξω από τον έλεγχό σας ωστόσο υπάρχουν και κάποια μικρά μυστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εκτός από κάποιες εξειδικευμένες ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν στην κάμερα βοηθάει πολύ και το να τραβάμε τις λεγόμενες golden hours. Οι golden hours είναι οι ώρες αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, ο ήλιος έχει πιο κόκκινο χρώμα και είναι ηπιότερος σε σύγκριση με την υπερ-έκθεση που έχει το καταμεσήμερο, επίσης τα σύννεφα και ο νεφελώδης ουρανός μπορούν να σας βοηθήσουν δημιουργικά με το βίντεο σας.

Kατά περίπτωση η χρήση κάποιου φίλτρου ND θα δώσει πολύ καλό αποτέλεσμα στην ποιότητα των βίντεο σας.

3. Διαφορετικές λήψεις

Ενα βίντεο από drone που δείχνει μια ωραία παραλία ή τοποθεσία είναι ωραίο και εντυπωσιακό αλλά μετά από 5-10 δευτερόλεπτα αρχίζει και γίνεται βαρετό, οπότε για να κρατήσετε τον θεατή στη θέση του αυτό που χρειάζεστε είναι εναλλαγές πλάνων και διαφορετικές γωνίες θέασης, το βίντεο σας γίνεται ακόμα ποιο ενδιαφέρον και ελκυστικό στην περίπτωση που ακολουθείτε κάποιον άνθρωπο την ώρα που κάνει windsurf, σκι κ.α..

Θα χρειαστείτε αρκετές ώρες εξάσκησης και δοκιμών για να μπορέσετε να βιντεοσκοπήσετε ένα κινούμενο αντικείμενο σε αντίθεση με τα σταθερά αντικείμενα που εκεί τα πράγματα είναι σχετικά ποιο εύκολα.

Στο YouTube θα βρείτε πολλά βίντεο από drone αυτό που θα παρατηρήσετε είναι ότι τα ποιο επαγγελματικά βίντεο ποτέ δεν έχουν πλάνα αποκλειστικά μόνο από drone αλλά υπάρχει ένας συνδυασμός από διαφορετικές λήψεις και συνήθως στα εναέρια πλάνα υπάρχουν γρήγορες εναλλαγές, λήψεις από διαφορετικές γωνίες και αυξομειώσεις στην ταχύτητα του βίντεο.

4. Eπεξεργασία βίντεο

Με την επεξεργασία μπορείτε να κάνετε τα πάντα, υπάρχουν ένα σωρό τεχνικές και μυστικά που ούτε καν φαντάζεστε και με αυτά μπορείτε να μετατρέψετε ένα απλό ή αδιάφορο βίντεο σε εκπληκτικό.

Φυσικά η επεξεργασία βίντεο δεν είναι κάτι εύκολο, οπότε αν σας ενδιαφέρει μια ποιο επαγγελματική προσέγγιση θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε παρακολουθώντας σεμινάρια για Adobe Premiere Pro ή  Final Cut Pro, θα ήταν επίσης ιδανικό αν μπορούσε να βοηθήσει κάποιος επαγγελματίας του χώρου.

Πολλοί από εσάς θα μου πείτε εγώ πήρα ένα drone για να τραβάω βίντεο και να τα βλέπω με την οικογένεια και τους φίλους μου είναι απαραίτητο να πάω σε σεμινάρια και να δαπανήσω χρόνο και χρήματα για να μάθω να επεξεργάζομαι βίντεο, η απάντηση είναι όχι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα όπως το Movie maker για Windows, το iMovie για Mac Os ή iOS και να βρείτε σχετικά βίντεο στο YouTube που θα βοηθήσουν να επεξεργαστείτε τα βίντεο σας.

Πολύ σημαντικό κομμάτι του βίντεο είναι και η μουσική οπότε θέλει προσοχή στο τι θα επιλέξετε γιατί μια κακή επιλογή θα μετατρέψει ένα πολύ καλό βίντεο σε ένα μέτριο βίντεο.

4. Eπιπλέον μπαταρίες

Τα περίπου 20 λεπτά πτήσεις που σας δίνει μια μπαταρία δεν είναι αρκετά για να πάρετε το αποτέλεσμα που χρειάζεστε, ειδικά αν είστε επαγγελματίας θα χρειαστείτε 4-5 μπαταρίες για μια δουλειά, οπότε οι έξτρα μπαταρίες είναι κάτι που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε, αναλογιστείτε ότι για να φορτίσει μια μπαταρία χρειάζεται από 1 έως 3 ώρες.

6. Η εγγραφή βίντεο καλό είναι να γίνεται στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση

Αν η κάμερα σας έχει την δυνατότητα για εγγραφή 4Κ προτιμήστε να μαγνητοσκοπείτε σε αυτή την ανάλυση.

Πολλοί ίσως αναρωτιέστε αν έχει νόημα το 4Κ σε τηλεοράσεις ή οθόνες με ανάλυση FHD-1080p ή και μικρότερη, έχει κυρίως για δύο λόγους.

Όταν έχεις βίντεο σε 4Κ και το κάνεις downscaling (ρίξεις την ανάλυση) σε FHD-1080p ή και λιγότερο δίνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από την εγγραφή βίντεο σε FHD-1080p, σε ανάλυση και σε θόρυβο.

Tο πιο σημαντικό πλεονέκτημα για μένα είναι ότι στην επεξεργασία μπορείς και εφαρμόζεις τεχνικές pan-scan και zoom-crop με μεγάλη ευκολία κι έχεις ένα πολύ καλύτερο τελικό βίντεο, με κινήσεις και κάδρα που δε θα μπορούσες να έχεις αν είχες κάνει την εγγραφή σε ανάλυση FHD-1080p.

Η εγγραφή σε 4K σας δίνει επίσης την δυνατότητα να κάνετε μικρές διορθώσεις σε ανεπιθύμητα κουνήματα που μπορεί να έχετε, φυσικά οι διορθώσεις αυτές σε περίπτωση που δεν έχετε μια καλή gimbal δεν μπορούν να εξαφανίσουν μεγάλες αναταράξεις κ.λ.π., αλλά σίγουρα η ανάλυση 4Κ θα σας είναι χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις.

7. Gimbal και κίνηση

Αυτό έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση.

Πολλά από τα μοντέλα που κυκλοφορούν σας δίνουν την δυνατότητα να μετακινείτε την gimbal κατά την διάρκεια της λήψης βίντεο.

Η μετακίνηση ή η κλίση του gimbal πρέπει να είναι αργή και ακριβής οι σπασμωδικές και απότομες κινήσεις είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να διορθωθούν στην επεξεργασία, αυτό είναι καθαρά θέμα ικανοτήτων οπότε αν δεν το έχετε αυτό που χρειάζεστε είναι εξάσκηση αλλιώς αφήστε την ακίνητη μέχρι να εξοικειωθείτε.

8. Να ξέρετε πότε πρέπει να πείτε ΟΧΙ

Αυτό αφορά κυρίως τους επαγγελματίες.

Όταν συντρέχουν λόγοι που το πέταγμα μπορεί να γίνει επικίνδυνο όπως κακές καιρικές συνθήκες καλό είναι να λέμε όχι.

Είναι προτιμότερο να μην κάνετε την δουλειά παρά να έχετε μια πτώση που στην καλύτερη περίπτωση θα έχετε μόνο υλικές απώλειες αλλά σε περίπτωση που το drone σας χτυπήσει άνθρωπο, ζώο, ή αντικείμενο οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες.

Giannis
Προηγούμενο Άρθρο

Typhoon Q500 4K, ένα ενδιαφέρον drone με κορυφαία χαρακτηριστικά

Επόμενο Άρθρο

Η DJI ανακοίνωσε το νέο Phantom 3 4K

You might be interested in …

H DJI ανακοίνωσε το Agras MG-1 ενα εξειδικευμένο drone για αγροτικές καλλιέργειες

Το Agras MG-1 ανακοινώθηκε από την DJI πρόκειται για ένα εξειδικευμένο drone στις γεωργικές καλλιέργειες. To Agras MG-1 είναι κατασκευασμένο από αντι-διαβρωτικά υλικά και ανθεκτικό στο νερό. Μετά τη χρήση μπορεί να ξεπλυθεί και να […]

Ασφάλιση drone

Drones και ασφάλιση τι πρέπει να γνωρίζετε

του Γιώργου Κουτίνα (Εμπειρογνώμων Ασφαλίσεων, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ» – Insurance Brokers, Ανταποκριτές Lloyd’s) Πρόκειται για εξελιγμένα συστήματα του χώρου της αεροναυτικής και των τεχνολογικών εφαρμογών, γνωστά ως Drones, που αρχίζουν να γίνονται “της […]

yuneec typhoon h

Το Typhoon H είναι το νέο drone της Yuneec

Η Yuneec International, ο παγκόσμιος ηγέτης στα ηλεκτρικά της αεροπορίας, ανακοίνωσε σήμερα την προσθήκη στη σειρά Typhoon του νέου drone Typhoon Η. Το Typhoon H είναι ένα drone με επαγγελματικά χαρακτηριστικά και προσιτή τιμή, είναι […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.