Χρήσιμα tips και συμβουλές για το Mavic Pro

Το Mavic Pro είναι αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές drone της DJI παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με tips και χρήσιμες οδηγίες σχετικά με την χρήση του.

1. Το σύστημα ανίχνευσης εμποδίων δεν είναι πάντα ενεργό.

Το Mavic είναι εξοπλισμένο με 5 κάμερες, οι 4 από αυτές είναι το εμπρός και κάτω σύστημα όρασης. Η κάμερα που κοιτάει προς τα κάτω Downward Vision System είναι επίσης γνωστή ως η VPS ή Vision Positioning System. Η Downward Vision System βοηθά το drone να είναι σταθερό όταν πετάει σε ή κάτω από τα 13 μέτρα. Το Forward Vision System βοηθά το drone αποφύγει τα εμπόδια που βρίσκονται γύρω του.

Ενώ τα συστήματα αυτά είναι αρκετά χρήσιμα δεν θα σας σώσουν από πιθανό ατύχημα σε κάθε περίπτωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα συστήματα αυτά χρειάζονται αρκετό φως για να λειτουργήσουν οπότε αν βρίσκεστε σε περιβάλλον που δεν είναι αρκετά φωτεινό το  Forward Vision System δεν θα είναι ενεργό. Και τα δύο Forward & Downward Vision Systems δεν είναι ενεργά σε λειτουργία Sport.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαπιστώσετε αν τα Systems Vision είναι ενεργά ή όχι. Ο ένας είναι το LED στο πίσω μέρος του Mavic όταν το σύστημα αποφυγής εμποδίων είναι ανενεργό, το LED θα αναβοσβήνει αργά με πράσινο χρώμα αν έχετε GPS ή με κίτρινο χρώμα αν δεν έχετε GPS. Ο άλλος τρόπος είναι μέσα από την εφαρμογή DJI GO 4, μπορείτε να δείτε αν τα συστήματα Vision, εάν το εικονίδιο του αισθητήρα στην επάνω αριστερή γωνία είναι κόκκινο, τότε τα συστήματα αυτά είναι ανενεργά.

Προσοχή το Forward System Vision (σύστημα ανίχνευσης εμποδίων) δεν ανιχνεύει τα λεπτά αντικείμενα, όπως ηλεκτροφόρα καλώδια ή κλαδιά δέντρων ή διαφανείς επιφάνειες όπως το γυαλί παραθύρων. Ενώ δυνατότητες αποφυγής εμποδίων του Mavic μπορεί δυνητικά να σώσουν drone σας από δυσάρεστα ατυχήματα, καλό είναι να φροντίσετε να πετάτε με ασφάλεια και να αποφεύγετε τυχόν εμπόδια με το χέρι (χειριστήριο) όταν αυτό είναι δυνατόν.

2. Κάλυμμα και ασφάλεια gimbal τι πρέπει να προσέξετε

Το Mavic έχει 2 κομμάτια πλαστικού που προστατεύουν το gimbal το ένα είναι το κάλυμμα του gimbal, αυτή η φούσκα που είναι σαν κράνος προστατεύει το gimbal και τον φακό της κάμερας και το άλλο είναι η ασφάλεια του gimbal η οποία κλειδώνει το gimbal στην θέση του και το κρατάει σταθερό κατά την μεταφορά.

Αν θέλετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας καλό είναι να αφαιρέσετε το προστατευτικό κάλυμμα του gimbal σε περίπτωση που δεν το αφαιρέσετε φροντίστε να είναι καθαρό.

Ο σκοπός του καλύμματος είναι η επιπλέον προστασία από σκόνη, νερό ή και τυχόν σύγκρουση σε κάθε περίπτωση είναι δική σας επιλογή αν το αφαιρέσετε ή όχι.

Η ασφάλεια του gimbal αυτό το μικρό διάφανο πλαστικό που πρέπει πάντα να αφαιρείτε πριν την ενεργοποίηση του Mavic και να το τοποθετείτε στην θέση του όταν θέλετε να μεταφέρετε ή να αποθηκεύσετε το Mavic.

Σε περίπτωση που ξεχάσετε να το αφαιρέσετε και ενεργοποιήσετε το Mavic θα σας ενημερώσει η εφαρμογή DJI GO 4 με σχετικό μήνυμα.

Η μη αφαίρεση της ασφάλειας του gimbal με ενεργοποίηση του Mavic μειώνει τον χρόνο ζωής του gimbal.

3. Προσέχουμε που και πότε πετάμε

Μην χρησιμοποιείτε το Mavic με κακές καιρικές συνθήκες, υψηλές ταχύτητες ανέμου άνω των 10m/s, χιόνι, βροχή και ομίχλη.

Πετάτε μόνο σε ανοιχτούς χώρους. Ψηλές ή μεγάλες μεταλλικές κατασκευές μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια της πυξίδα και GPS του Mavic.

Αποφύγετε τα εμπόδια, τα πλήθη, γραμμές υψηλής τάσης, τα δέντρα και το νερό.

Προσοχή στις παρεμβολές αποφεύγοντας περιοχές με υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητισμού, όπως πτήση κοντά σε σταθμούς εκπομπής και πύργους ράδιο-μετάδοσης.

Η απόδοση της μπαταρίας και του Mavic υπόκειται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η πίεση του αέρα και τη θερμοκρασία. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πετάτε σε ύψος άνω των 3.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας καθώς και σε χαμηλές θερμοκρασίες, η απόδοση της μπαταρίας και του Mavic ενδέχεται να επηρεαστεί.

4. Να αποφεύγετε να πετάτε χωρίς να έχετε οπτική επαφή με το Mavic.

Όταν πετάτε το drone σας χωρίς να έχετε οπτική επαφή με αυτό (συντομογραφία LOS), μπορείτε να δείτε μόνο ό, τι είναι γύρω απο το drone σας μέσα από την κάμερα και την εφαρμογή DJI Go. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιο πιθανό να έχετε κάποιο ατύχημα.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να πετάξετε χωρίς να έχετε οπτική επαφή με το drone σας, φροντίστε να έχετε κάποιο spotter πάνω στο drone και ρυθμίστε το ύψος του Return To Home (RTH) υψηλότερα από τα τυχόν εμπόδια που υπάρχουν στην περιοχή.

5. Πετώντας το Mavic προς τα πίσω.

To Mavic σε αντίθεση με το Phantom 4 Pro δεν έχει σύστημα αποφυγής εμποδίων στο πίσω μέρος, επίσης δεν μπορούμε να δούμε από την κάμερα του τη βρίσκετε πίσω από αυτό για αυτό το λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν το Mavic πετάει προς τα πίσω πάντα πρέπει να παρακολουθούμε με οπτική επαφή τι υπάρχει πίσω από το Mavic για να αποφύγουμε τυχόν ατύχημα.

6. Πτήση σε εσωτερικούς χώρους

Το Mavic λόγο μεγέθους ίσως σας δελεάσει να το πετάξετε στο σαλόνι σας ή σε άλλο εσωτερικό χώρο τους σπιτιού σας.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης σήματος GPS σε εσωτερικούς χώρους το Mavic δεν θα είναι σταθερό. Ακόμη και με το VPS ενεργό, τα μονόχρωμα πατώματα καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό της επιφάνειας και κάνουν την σταθεροποίηση δύσκολη, επίσης τα χαλιά/μοκέτες απορροφούν τους υπερήχους που χρησιμοποιεί το VPS του Mavic με αποτέλεσμα η σταθεροποίηση να γίνετε ακόμα πιο δύσκολη.

Αν θέλετε να κάνετε πρακτική εξάσκηση προτιμήστε το Flight Simulator της εφαρμογής DJI GO ή έναν ανοιχτό υπαίθριο χώρο.

7. Πως λειτουργεί το Return To Home (RTH) του Mavic

Πολλοί χρήστες δεν καταλαβαίνουν πώς ακριβώς λειτουργεί RTH και αναρωτιέμαι γιατί κηφήνας τους προσγειώθηκε αντί να επιστρέψει στο σημείο στο σπίτι, ή γιατί drone τους πέταξε σε κάποια κλαδιά δέντρων όταν ξεκίνησε RTH.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εντολή Return To Home (RTH) του Mavic δεν λειτουργεί αν το Mavic βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη ή ίση με 5 μέτρα από το σημείο που απογειώθηκε.

Σε αυτή την περίπτωση αν δώσετε εντολή (RTH) το Mavic θα προσγειωθεί ακριβώς εκεί που βρίσκεται, χωρίς να πάρει ύψος και χωρίς να επιστρέψει στο σημείο που απογειώθηκε.

Αν το RTH ενεργοποιηθεί σε απόσταση μεταξύ 5 και 20 μέτρων από το σημείο που απογειώθηκε στο σπίτι και το Forward Vision System είναι ενεργό το Mavic θα ανέβει σε ύψος 10 μέτρων (αν βρίσκεται σε ύψος μικρότερο από 10 μέτρα) και κατόπιν θα επιστρέψει στο σημείο από όπου απογειώθηκε. Αν το Mavic βρίσκεται σε ύψος πάνω από 10 μέτρα θα επιστρέψει παραμένοντας στο τρέχον ύψος. Αν το Forward Vision System δεν είναι ενεργό το Mavic δεν θα επιστρέψει στο σημείο απο όπου απογειώθηκε αλλά θα προσγειωθεί στο σημείο που βρίσκετε.

Σε περίπτωση που το Mavic βρίσκετε σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων από το σημείο από όπου απογειώθηκε και ενεργοποιηθεί το Return To Home (RTH) το Mavic θα ανέβει στο ύψος που έχετε ορίσει στην εφαρμογή DJI GO 4 και θα επιστρέψει στο σημείο από όπου απογειώθηκε.

Το ελάχιστο ύψος (RTH) που μπορείτε να ορίσετε στην εφαρμογή είναι 20 μέτρα.

Μπορείτε πάντα να διακόψετε την διαδικασία RTH πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο στην τηλεκατεύθυνση του Mavic.

Σημαντικό επίσης είναι να ελέγχετε την κατάσταση της μπαταρίας πριν από κάθε πτήση.

Αν έχετε κάτι να προσθέσετε που θα βοηθούσε τους άλλους χρήστες επικοινωνήστε μαζί μου και θα το προσθέσω.

Giannis
Προηγούμενο Άρθρο

Τα drones στο πλευρό του αγρότη

Επόμενο Άρθρο

DJI Spark: Το μικρό και οικονομικό drone της DJI

You might be interested in …

Το μέλλον των drones όπως το φαντάζεται η DJI

H γνωστή εταιρία κατασκευής drones DJI έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο με το οποίο μας δείχνει όλα αυτά  που έχει στα εργαστήριά της για τα μελλοντικά drones. Η περίπτωση της DJI είναι ένα από τα […]

O Αμερικανικός στρατός αποσύρει τα drones της DJI

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα που δημοσίευσε η sUAS News, ο αμερικανικός στρατός ζητά να τερματιστεί η χρήση όλων των προϊόντων της DJI και του λογισμικού. Ποια είναι τα προϊόντα DJI που επηρεάζονται από αυτό […]

powereye-drone

PowerEye ενα all-in-one drone για επαγγελματίες

  Εως το τέλος του 2016 αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο drone PowerEye της PowerVision, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε στην InterDrone στο Las Vegas η εταιρεία το PowerEye είναι ένα all-in-one drone σχεδιασμένο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.