Osmo μια ημι-επαγγελματική κάμερα για όλους απο την DJI

DJI-Osmo-hardware

Για λίγες ημέρες είχα στα χέρια μου μια Osmo της DJI και σας γράφω τις εντυπώσεις που είχα από την χρήση της.

Tί είναι η Osmo ;

Η Osmo είναι μια φορητή κάμερα που μπορεί να τραβάει βίντεο σε 4k και φωτογραφίες 12MP. Δημιουργήθηκε από τον μεγαλύτερο παγκοσμίως κατασκευαστή εμπορικά διαθεσίμων drone την DJI, αποτελείται από δύο κομμάτια, μια λαβή πιστολιού και ένα gimbal με σταθεροποίηση 3 αξόνων, ο συνδυασμός αυτός μπορεί θα σας δώσει σταθερό βίντεο χωρίς κουνήματα και μικρό-τραντάγματα ακόμα και στην περίπτωση που βρίσκεστε σε κίνηση.

Η κάμερα στην Osmo είναι παρόμοια με εκείνη που έχει το Inspire 1 drone της DJI. Οι αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο είναι ότι η Osmo μπορεί να κάνει λήψη βίντεο 120fps σε full HD και η εστίασή της είναι προσαρμοσμένη  για πιo κοντινές λήψεις σε αντίθεση με την κάμερα του Inspire 1 που είναι για ποιο μακρινές.
Η συσκευασία της Osmo και το περιεχόμενο σου δίνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο και καλοφτιαγμένο προϊόν, η λαβή, η κάμερα και η θήκη μεταφοράς είναι υψηλής ποιότητας και έχουν ωραίο φινίρισμα. Το μόνο αρνητικό που παρατήρησα είναι ότι στη θήκη μεταφοράς της κάμερας δε υπάρχει θέση για δεύτερη μπαταρία.

Κύρια Χαρακτηριστικά DJI Osmo
Βίντεο: 4K (4096 x 2160) 24 / 25p, 2K και μέχρι 120fps σε Full HD 1080p.
Φωτογραφία: 12mp JPEG, RAW
Βάρος: 0.430 Kgs (με μπαταρία)

Μπαταρία και φόρτιση.

Η διάρκεια της μπαταρίας σύμφωνα με την DJI είναι μια ώρα εγώ δεν κατάφερα να ξεπεράσω τα 45 λεπτά με συνεχή χρήση, σίγουρα θα χρειαστείτε και μια δεύτερη μπαταρία αν έχετε σκοπό να τραβήξετε βίντεο που ξεπερνούν τα 40-50 λεπτά, η διάρκεια της μπαταρίας σε stand by mode είναι περίπου 6 ώρες.

Πριν την χρήση σας προτείνω να φορτίσετε πλήρως την μπαταρία (μια πλήρης φόρτιση διαρκεί μια ώρα). Η μπαταρία έχει μια λεπτή διάφανη μεμβράνη στις επαφές που πρέπει  να αφαιρεθεί πριν συνδέσετε τη Osmo με τον φορτιστή, επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν αφαιρείτε την μπαταριά από τον φορτιστή για να μην καταστρέψετε τις επαφές φόρτισης.

Σύνδεση με smartphone

Για να δείτε αυτό που βλέπει η Osmo και να ελέγξετε διάφορες λειτουργίες της πρέπει να την συνδέσετε με ένα smartphone, η σύνδεση αυτή πραγματοποιείτε μέσω WiFi, στη  λαβή της Osmo θα βρείτε θέση για να τοποθετήσετε το smartphone σας.
Σημαντικό είναι επίσης να ξέρετε ότι πριν χρησιμοποιήσετε την Osmo για πρώτη φορά πρέπει να την καταχωρήσετε, η καταχώρηση γίνεται μέσω του App της DJI “DJI GO” από το smartphone σας.

Έλεγχος της κάμερας

Εδώ τα πράγματα είναι απλά και δεν θα δυσκολευτείτε.
Υπάρχει ένα κουμπί που ξεκινά/σταματάει την εγγραφή βίντεο, ένα κουμπί για την λήψη φωτογραφιών, ένα joystick για να μετακινείτε την κάμερα δεξιά/αριστερά/πάνω/κάτω, ένας διακόπτης ισχύος και η σκανδάλη.
Με την σκανδάλη δίνεται εντολές στο μηχανισμό σταθεροποίησης της Osmo
με διπλό πάτημα της σκανδάλης έρχεται η κάμερα στην αρχική της θέση, πατώντας τη σκανδάλη τρεις φορές η κάμερα περιστρέφεται και βλέπει τον χρήστη “κάτι σαν selfie mode”, κρατώντας τη σκανδάλη πατημένη η κάμερα κλειδώνει προς την κατεύθυνση που βλέπει.

Η εγγραφή του βίντεο και των φωτογραφιών γίνεται σε κάρτα Micro-sd έως και 64GB

Λήψη πανοραμικών φωτογραφιών

Μια από τις δυνατότητες της Osmo είναι και η λήψη πανοραμικών φωτογραφιών(αυτό γίνεται μόνο μέσω του App DJI GO) και υπάρχει η επιλογή για λήψη πανοραμικής φωτογραφίας 180 και 360 μοιρών.
Μετά τη λήψη μια πανοραμικής φωτογραφίας μπορείτε να την δείτε από το App DJI GO στην οθόνη του κινητού σας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όταν κοιτάξεις στην κάρτα μνήμης εκεί δεν θα βρεις την πανοραμική φωτογραφία σε ένα αρχείο αλλά κομμένη σε τρία τέσσερα διαφορετικά αρχεία που πρέπει να επεξεργαστείς για να πάρεις την πανοραμική φωτογραφία ολόκληρη.

Ποιότητα βίντεο

Δεν είμαι επαγγελματίας κινηματογραφιστής-φωτογράφος η ποιότητα του βίντεο είναι κάτι που μπορεί να είναι υποκειμενικό και διαφέρει από χρήστη σε χρήστη. Γι ‘αυτό, θα σχολιάσω μόνο για το τι παρατήρησα.

Η Osmo στην αυτόματη λειτουργία βίντεο φαίνεται να λειτουργεί αρκετά καλά αλλά τα πράγματα αλλάζουν λίγο όταν έχετε απέναντι από την κάμερα μια φωτεινή πηγή φωτός εκεί για να διορθωθεί η κατάσταση θα πρέπει να γυρίσετε σε χειροκίνητες ρυθμίσεις για να πάρετε ένα κάλο αποτέλεσμα.Παρατήρησα επίσης αρκετό θόρυβο σε λήψη βίντεο 1080p/120fps (αργή κίνηση).
Το App της DJI GO App έχει πολλές επιλογές που μπορείτε να αλλάξετε στη χειροκίνητη λειτουργία, ωστόσο θα πρέπει να πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις για να φέρετε το βίντεο όπως το θέλετε.
Σε γενικές γραμμές η Osmo δεν θα σας απογοητεύσει με την ποιότητα του βίντεο που θα πάρετε, η ευκρίνεια είναι πάρα πολύ καλή όπως και η εικόνα, ίσως χρειαστούν κάποιες διορθώσεις στην επεξεργασία αλλά αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει μονό αυτούς που θέλουν το βίντεο για επαγγελματικό σκοπό.

Φίλτρα ND

H Osmo μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια φίλτρα ND με αυτά που κυκλοφορούν για το Inspire 1 quadcopter. Η διαδικασία αλλαγής των φίλτρων ND είναι εύκολη, πιάνοντας απαλά το φίλτρο στο μπροστά μέρος της κάμερας το περιστρέφουμε αριστερόστροφα  μέχρι να να αποκολληθεί με τον ίδιο τρόπο αλλά περιστρέφοντας δεξιόστροφα τοποθετούμε το φίλτρο.
Λίγο προσοχή χρειάζεται κατά την τοποθέτηση για να μην καταστραφεί το σπείρωμα.

Ποιότητα ήχου

Κατασκευαστικές ατέλειες συναντάμε σε διάφορα προϊόντα αλλά κάμερα που να έχει πρόβλημα με την καταγραφή ήχου δεν θυμάμαι να έχει κυκλοφορήσει, στην Osmo λοιπόν έχει γίνει ένα τραγικό κατασκευαστικό λάθος ο ήχος που καταγράφεται από το ενσωματωμένο μικρόφωνο είναι πρακτικά “άχρηστος”.

Το πρόβλημα δεν οφείλεται στο μικρόφωνο αλλά στο ανεμιστηράκι που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κάμερας και λειτουργεί ανελλιπώς, το μικρόφωνο καταγράφει τον ήχο από το ανεμιστήρα αλλά και από τα μοτεράκια που σταθεροποιούν την κάμερα και όλο αυτό το βουητό το έχετε σε “χαλάκι” ήχου στο βίντεο που μαγνητοσκοπείτε.
Έχετε υπόψη ότι το ανεμιστήρακι λειτουργεί συνεχώς και δεν σταματά καθόλου.
Η άποψη μου είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα που σίγουρα δεν έπρεπε να υπάρχει, ωστόσο το πρόβλημα λύνεται αν χρησιμοποιήσετε εξωτερικό μικρόφωνο (η Osmo έχει υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο).

Θερμοκρασία

Μου έκανε εντύπωση η σχετικά υψηλή θερμοκρασία που ανέβαζε η Osmo όσο έκανα κάποιες δοκιμαστικές λήψεις, ακόμα και η λαβή ήταν αρκετά θερμή , όχι σε σημείο που να μην μπορείς να την κρατήσεις, αλλά η θερμοκρασία ήταν αρκετά υψηλή, σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πιο υψηλή θα κάνει την Osmo ακόμα ποιο hot.

DJI Osmo vs GoPro

Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση είναι φτιαγμένες για διαφορετικές χρήσεις η GoPro είναι καθαρά Action Camera ενώ η Osmo είναι μια κάμερα γενικής χρήσης που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν Action Camera π.χ. (μπορείτε να τη βάλετε στο ποδήλατο σας και να βιντεοσκοπήσετε μια χαλαρή βόλτα αλλά μέχρι εκεί).
Η GoPro σε αντίθεση με την Osmo μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάμερα γενικής με τα αξεσουάρ που διαθέτει και με μια gimbal τύπου Lanparte μπορεί να σας δώσει σταθερό βίντεο όπως η Osmo με συνολικά μικρότερο κόστος.

Η ποιότητα του βίντεο μεταξύ GoPro και Osmo είναι σχεδόν παρόμαια με νικητή στα σημεία την Osmo, ένα θετικό που έχει η Osmo είναι η έλλειψη του φαινομένου fish-eye που έχει η GoPro.

Είναι κατάλληλη για επαγγελματική χρήση ;

Η Osmo σε συνδυασμό με την X5 ή Χ5R (κάμερα) μπορεί να σας δώσει υψηλής ποιότητας σταθεροποιημένο βίντεο, με την X3 (κάμερα) θα χαρακτήριζα το βίντεο απλά αποδεκτό για επαγγελματική χρήση.Φυσικά το κόστος με την Χ5 ή Χ5R κάμερα ανεβαίνει πολύ και υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές με μικρότερο κόστος.
Ενα πλεονέκτημα της Osmo είναι ότι έχει μικρό μέγεθος σε σχέση με παρόμοιο εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποίηση ένας επαγγελματίας, επίσης λόγω της WiFi σύνδεσης που διαθέτει μπορεί να ελεγχθεί και από δεύτερο χειριστή.

Σε ποιον απευθύνεται ;

Εάν είστε επαγγελματίας, σίγουρα ή Osmo μπορεί να σας φανεί χρήσιμη σε κάποιες περιπτώσεις, για κάποιον που δεν είναι επαγγελματίας δεν βλέπω το λόγο να αποκτήσει την Osmo (εξαιρούνται οι gadgetακηδες), σίγουρα μια GoPro είναι καλύτερη επιλογή από την άποψη ότι είναι Full Action Camera και με την προσθήκη μιας gimbal (Lanparte) θα έχετε το ίδιο σούπερ σταθερό βίντεο σε οποιαδήποτε κατάσταση με μικρότερο κόστος, η Osmo κοστίζει 750 €.
Αν με ρωτούσατε αν θα πρέπει να αγοράσετε την Osmo θα σας έλεγα να περιμένετε λόγω του προβλήματος που έχει με τον ήχο, ίσως η DJI βγάλει μια ανανεωμένη έκδοση ή με κάποιο firmware εξαλειφθεί στο ελάχιστο αυτό το πρόβλημα.

Πρόκειται για μια έξυπνη ιδέα και είναι μια από τις λίγες προτάσεις κάμερας (όλα σε ένα) που κυκλοφορούν, στο τομέα της σταθεροποίησης η Osmo τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά, το βίντεο που θα πάρετε από την Osmo είναι επίσης πολύ καλό και με την σχετική επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικούς σκοπούς , φωτογραφικά η Osmo δεν θα σας δώσει την ποιότητα μιας DSLR αλλά θα πάρετε αρκετά καλές φωτογραφίες.

Αν προκύψει κάτι νεότερο σχετικά με το θέμα του ήχου θα ενημερώσω το σχετικό άρθρο.

Στην ιστοσελίδα της DJI link θα βρείτε βίντεο με οδηγίες σχετικά με την χρήση της Osmo.

Επίσημη ιστοσελίδα DJI.

dji osmo dji osmo1 DJI_Osmo_563501141b455

Giannis

Osmo

749,99 €
7.7

Ευχρηστία-δυνατότητες

9.5/10

Βίντεο-Εικόνα

9.5/10

Ηχος

5.0/10

Μπαταρία

7.5/10

Τιμή

7.0/10

Pros

  • Ευχρηστία λειτουργίας
  • Πολύ καλή σταθεροποίηση
  • Αρκετά καλή ποιότητα βίντεο και φωτογραφίας
  • Πολλές επιλογές για λήψη βίντεο-φωτογραφίας

Cons

  • Απαράδεκτος ήχος
  • Υψηλή θερμοκρασία στην λαβή
  • Μικρή διάρκεια μπαταρίας
  • Σχετικά Υψηλή τιμή
Προηγούμενο Άρθρο

Drone 100 θεαματική επίδειξη για το Guinness World Records

Επόμενο Άρθρο

Διαφορές μεταξύ των τεσσάρων μοντέλων Phantom 3 της DJI

You might be interested in …

sony a6000 vs a6300

Sony a6300 vs a6000 δείτε τι διαφορές έχουν

Εχουν περάσει 2 χρόνια απο τότε που η Sony κυκλοφόρησε την εξαιρετικά δημοφιλής ναυαρχίδα APS-C φωτογραφική μηχανή a6000. Η Sony a6000 είχε πολύ μεγάλη αποδοχή και επιτυχία για έναν πολύ απλό λόγο, ήταν προσιτή και […]

DJI Mavic Mini: παρουσίαση

H DJI βρήκε τον τρόπο να επαναπροσδιορίσει εντελώς το σύγχρονο drone και μαγνήτισε και πάλι το ενδιαφέρον με το Mavic Mini. Το Mavic Mini δείχνει να είναι η τέλεια προσθήκη σε οποιοδήποτε οπλοστάσιο δημιουργού περιεχομένου […]

DJI Osmo Pocket: 4Κ κάμερα τσέπης με 3-axis σταθεροποίηση

DJI Osmo Pocket δεν είναι drone, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για την κάμερα τσέπης DJI Osmo Pocket, που έρχεται με δικό της gimbal και διαθέτει 3-axis σταθεροποίηση.Ουσιαστικά πρόκειται για μία μικρή έκδοση του Osmo […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.